Wołowina po burgundzku przepis tradycyjny

Wołowina pokrojona na kawałki, a następnie duszona po burgundzku w czerwonym winie z boczkiem, pieczarkami i cebulką perłową.

Wołowina po burgundzku to znakomite i bardzo klasyczne danie. Jego siła tkwi w prostocie i jakości użytych składników. I jak każde klasyczne znane na całym świecie danie dorobiło się licznych przeróbek, które wołają niekiedy o pomstę do nieba. Podstawą tego dania jest dobra wołowina oraz jedno ze znakomitych francuskich win. Są jeszcze dodatki, ale raczej w znikomej ilości. W czasach, kiedy furorę robi u nas tzw. szarpana wołowina (długo pieczona) i serwowana, a jakże, w bułce jako „burger” warto sięgnąć po klasykę. By zobaczyć od czego to wszystko się zaczęło.

Składniki

1,5 kilograma wołowiny (jak dla mnie najlepsza jest plecówka);
220 gramów surowego, wędzonego boczku;
500 gramów małych pieczarek;
15 sztuk małych cebulek perłowych lub małe szalotki;
1 marchewka;
1 duża cebula;
7 ząbków czosnku;
1,5 szklanki domowego buliony wołowego;
1,5 szklanki dobrego, czerwonego wina francuskiego;
1-2 liście laurowe;
kilka gałązek świeżego tymianku;
2 łyżki mąki pszennej;
1 łyżka masła;
sól, pieprz;

Wołowina po burgundzku przepis

Szczególną uwagę zwróć na mięso. Powinno być znanego Ci pochodzenia, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika. Do wołowiny potrzebny będzie dobry domowy bulion wołowy. Jeśli masz zrobiony wcześniej to zaoszczędzisz trochę czasu, dlatego taki bulion np. na mostku wołowym dobrze jest zrobić dzień wcześniej.

Mięso pokrój w dość grubą kostkę, natomiast boczek w drobną kostkę. Posiekaj w drobną kosteczkę dużą cebulę, marchewkę obierz i pokrój w talarki, przygotuj czosnek. Do dużego garnka wrzuć boczek i lekko go podsmaż. Następnie wrzuć cebulę i zeszklij ją, a potem przełóż zawartość garnka do miskę i odłóż na bok. Do garnka, w którym smażył się boczek i cebula wlej nieco oliwy i dodaj kawałek masła. Gdy te się rozpuszczą smaż partiami na mocnym ogniu posolone wcześniej i popieprzone mięso.

Gdy wszystkie kawałki mięsa są już obsmażone włóż je z powrotem do garnka i dodaj przesmażony wcześniej boczek z cebulą. Dodaj także marchewkę, zmiażdżony czosnek, liście laurowe, a także kilka gałązek świeżego tymianku. Do osobnego garnka wlej 2 szklanki wina i doprowadź je do wrzenia. Następnie przykręć gaz pod garnkiem i gotuj wino około 3 minut, aby straciło kwasowość. Wlej 1,5 szklanki tak przygotowanego wina do garnka ze składnikami. Dolej również 1,5 szklanki gorącego bulionu wołowego.

Porada-> bulion wołowy to bardzo ważny składnik tego dania, nie zastępuj go wodą

Płyn powinien sięgać górnej warstwy składników. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 1 godzinę. Po godzinie sprawdź mięso. Moje było jeszcze lekko twardawe. Jeśli tak jest zamieszaj zawartość garnka, przykryj go i wstaw jeszcze na 15 minut do piekarnika.

Podczas gdy mięso się piecze przygotuj pieczarki i cebulki. Pieczarki jeśli są zbyt duże pokrój na nieco mniejsze kawałki, byle nie za drobno. Smaż na niewielkiej ilości oliwy na gorącej patelni lekko posolone pieczarki i cebulki perłowe. Po około 5 minutach smażenia (dość często podrzucaj patelnią, aby warzywa się nie przypaliły) warzywa powinny być ładnie przyrumienione, ale pozostać „al dente”. Gotowe warzywa odłóż na bok.

Po 1 godzinie i 15 minutach moje mięso było już fajnie miękkie, ale nie rozpadające się. Jeśli Twoje mięso również w tym momencie będzie już miękkie wsyp do garnka 2 kopiate łyżki mąki pszennej. Następnie włóż do garnka przesmażone chwilę wcześniej pieczarki i cebulki perłowe. Zamieszaj, posól, popieprz do smaku danie, a następnie ponownie przykryj garnek i wstaw go do piekarnika na 30 minut.

Wołowina po burgundzku sposób podania

W sumie po 1 godzinie i 45 minutach moje mięso rozpływało się w ustach. Taka właśnie powinna być wołowina po burgundzku. Jeżeli masz za dużo sosu postaw garnek odkryty na gazie i odparuj go na mocnym ogniu. Świetnie smakuje podana np. z puree ziemniaczanym. O smaku samego dania nie będę się dużo rozpisywał. To danie jest po prostu genialne, jak cała kuchnia francuska.


Poznaj wypróbowany i pyszny <<przepis na papryka pieczona faszerowana tuńczykiem>> i zajadaj się ze smakiem faszerowaną pieczoną papryką.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *