Wrapy z falafelami na ostro

Wrapy czyli tortille wypełnione falafelami kotlecikami z ciecierzycy, krojonymi warzywami, gęstym jogurtem i sosem sambal, a następnie zawijane i podgrzewane.

Wrapy to inaczej zwane tortille, które wypełnione zostały w tym przepisie falafelami, czyli kotlecikami z ciecierzycy. Jako dodatków użyłem krojonych pomidorów, ogórków, cebuli i natki pietruszki, a całość połączył gęsty łagodny w smaku jogurt i ostry sos sambal. Tak przygotowane tortille należy zawinąć i podgrzać najlepiej w opiekaczu do pieczywa. To smakuje naprawdę dobrze.

Składniki

6 falafeli
2 wrapy pełnoziarniste
pomidor
ogórek
cebula
natka pietruszki
jogurt grecki
ostry sos np. sambal
sumak (opcja)
sól

Przepis na wrapy z falafelami

Przygotuj domowe falafele << zobacz przepis na falafele>>.

Pokrój w drobną kostkę pomidora, a także ogórka oraz cebulę. Natkę pietruszki posiekaj według własnego uznania. Wszystkie warzywa włóż do miski i wymieszaj, a następnie posyp sumakiem lub skrop sokiem z cytryny.

Wrapy podgrzewaj z obu stron na suchej patelni przez około 30 sekund, ten zabieg jest konieczny aby wrapy zmiękły i dało się je łatwo zwijać. Na każdym z wrapów, na środku placka, rozsmaruj łyżkę gęstego jogurtu i nałóż ostrego sosu według uznania. Na tak przygotowane wrapy nakładaj po 3 falafele. Następnie nałóż na kotleciki pokrojone i przyprawione warzywa.

Zwijaj wrapy i zajadaj ze smakiem. Jeśli wolisz możesz je tuż przed podaniem podgrzać w podgrzewaczu (płyta góra dół), ale uważaj, bo sosy mogą wypływać i zabrudzić urządzenie.


Wypróbuj <<przepis na falafele>>, to wyjątkowo pyszny przepis, przekonaj się.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *