Wrapy z wędzonym łososiem i awokado to świetna i zdrowa przekąska na lunch lub drugie śniadanie. To znakomita przekąska, którą można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Przyrządzenie wrapów z łososiem to przysłowiowa bułka z masłem. Połączenie zaś smaku wędzonego na ciepło łososia z cytrynową pastą z awokado, liśćmi szpinaku i świeżą kolendrą wywołuje u biesiadników zachwyt. Czegóż można chcieć więcej od posiłku, jak nie dobrego smaku i apetycznego wyglądu. Tak, moje wrapy wyglądają bosko. Ale smakują jeszcze lepiej.
Składniki
2 wrapy (tortille) szpinakowe;
dwa kawałki po 120 gramów wędzonego na ciepło łososia;
awokado;
cytryna;
liście szpinaku;
świeża kolendra;.
sól, pieprz;
Wrapy z łososiem wędzonym przepis
Na początek przygotuj wszystkie dodatki do Twoich wrapów.
Awokado obierz, usuń z niego pestkę, a następnie miąższ owocu przełóż do miski. Zmiażdż awokado widelcem i wciśnij do niego sok z cytryny. Awokado posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj. Gotową pastę odstaw na bok. Włożenie do pasty z awokado pestki zapobiegnie ciemnieniu tego smacznego owocu.
Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz w suszarce do sałaty lub na ręcznikach papierowych. Skoro wszystko gotowe pora zabrać się za wrapy.
Podgrzewaj tortillę na suchej patelni przez około minutę, aby zmiękła. Możesz podgrzać tortille z jednej strony, możesz z obu. To nie ma znaczenia i tak zmięknie. Zdejmij tortillę z patelni i połóż na blacie. Posmaruj ją dość obficie pastą z awokado, a następnie rozłóż na niej liście szpinaku. Na szpinaku rozłóż wędzonego łososia rozdrabiając go na mniejsze kawałki. Na łososiu połóż garść świeżych liści kolendry. Ależ będzie smak!
Jeżeli chcesz podać wrapy na ciepło zwiń je podobnie, jak nasze krokiety z mięsem. Koniecznie umieść je na chwilę na patelni albo w piekarniku, aby się zagrzały. Jeżeli chcesz podać je na zimno po prostu zwiń je tak, aby łatwo się je jadło. Podawaj od razu. Rewelacja.
Spróbuj także wrapy z falafelami na ostro.