Wyjątkowa kasza jęczmienna z sosem grzybowym

Kasza jęczmienna  podana z aromatycznym sosem grzybowym przygotowanym z pieczarek i suszonych grzybów.

Kasza jęczmienna z sosem grzybowym może wydawać się daniem nudnym. Błąd. Wiem, że „kasza z sosem” na pierwszy rzut jawi się jako danie niezbyt atrakcyjne. Udowodnię jednak w swoim przepisie, że nawet w przypadku tak prostego dania można co nieco „pokombinować”, aby stworzyć coś nie tylko wyglądającego apetycznie, ale i po prostu nieziemskiego w smaku. Oświadczam, że według tego przepisu kasza jęczmienna z sosem grzybowym jest REWELACYJNA.

Składniki

300 gramów oczyszczonych, niedużych pieczarek;
50 gramów suszonych podgrzybków;
1 średnia cebula;
masło;
natka pietruszki;
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego;
200 gramów kaszy jęczmiennej;
1 łyżka mąki pszennej;
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
sól, pieprz;

Kasza jęczmienna z sosem grzybowym przepis

Suszone podgrzybki zalej około 700 ml gorącej wody i pozostaw do namoczenia na 15 minut. Podczas gdy grzyby się moczą  pokrój na ćwiartki pieczarki. Namoczone podgrzybki gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 20 minut.

Na patelni rozgrzej trochę masła i oliwy, a następnie wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli wrzuć pieczarki. Posól je, posyp pieprzem i smaż od czasu do czasu mieszając na dosyć mocnym (ale nie za mocnym) ogniu, aby lekko się zrumieniły (około 5 minut).

Pieczarki przełóż do garnka, dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki (łodygi), a następnie wlej szklankę wywaru z gotowania grzybów. Ponadto dodaj wszystkie ugotowane podgrzybki. Wlej również 1 szklankę bulionu drobiowego lub warzywnego tak, aby uzyskać żądaną ilość sosu (pozostały wywar z gotowania grzybów odłóż na bok). Gotuj grzyby 20 minut na wolnym ogniu.

W międzyczasie do garnka z pozostałym, lekko osolonym wywarem grzybowym wrzuć 200 gramów kaszy jęczmiennej, przykryj garnek i gotuj na niezbyt mocnym ogniu do momentu, aż kasza niemal całkowicie wchłonie wodę. Wtedy wyłącz gaz pod garnkiem i pozostaw kaszę pod przykryciem aby zmiękła (proporcje kasza płyn winny być 1:2).

W szklance rozpuść łyżkę mąki z odrobiną wody, dodaj łyżkę dobrej, kwaśnej śmietany i zahartuj całość chochelką sosu z garnka. Wlej tak przygotowaną śmietanę do grzybów. Do sosu grzybowego dodaj jeszcze garstkę posiekanej natki pietruszki, dopraw całość do smaku, a następnie gotuj jeszcze 2 minuty.

Kasza jęczmienna z sosem grzybowym sposób podania

Gdy kasza jest już jędrna i miękka delikatnie spulchnij ją widelcem. Powinna mieć piękny, złoty kolor i niezwykły aromat grzybowy. Kaszę podawaj obficie polaną sosem grzybowym wykładając na jej wierzch sporo grzybów. Odrobina natki pietruszki przełamie nieco jednolity kolor dania.


Dowiedz się, jak przygotować sos grzybowy ze świeżych prawdziwków.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *