Wyjątkowe spaghetti z pesto z buraka i chilli

Makaron spaghetti przygotowany z aromatycznym sosem pesto z gotowanego buraka z dodatkiem startego sera, oliwy, czosnku i chilli.

Pesto z buraka to nie tylko wyjątkowy kolor, ale również wyjątkowy smak. Podane z makaronem spaghetti zabarwia go i czyni danie urokliwym. Gdy jednak dobędzie się pierwszego kęsa okazuje się, że o wyjątkowości tego dania decyduje przede wszystkim jego smak. Moje pesto gwarantuje wspaniały balans pomiędzy ziemistym smakiem buraka, a parmezanem i oliwą. I tym czymś jeszcze. Jeśli chcesz dodatkowo uatrakcyjnić to danie przygotuj je z botwinki.

Składniki

pęczek botwinki
parmezan lub ser owczy dojrzewający
oliwa extra vergine
czosnek
suszone płatki chilli
200 gramów makaronu spaghetti
sól

Przepis na spaghetti z pesto z buraka

Botwinkę podziel na trzy części. Odetnij buraczki, a liście oddziel od łodyg. W dużym garnku ugotuj w osolonej wodzie buraczki. Od razu do wody wrzuć również kilka obranych ząbków czosnku. Po upływie około 20 minut dorzuć do garnka łodygi naci buraka. Gotuj wszystko kolejne 15 minut. Pamiętaj jednak, że całkowity czas gotowania buraków od ich wielkości.

Podczas gdy buraki się gotują przygotuj pesto z buraka. W tym celu do miski zetrzyj garść owczego sera lub parmezanu i wlej do niej 3-4 łyżki oliwy extra vergine, a następnie dodaj nieco soli. Nie zaszkodzi dodać także szczyptę suszonych płatków chili, które podkreślą smak Twojego pesto.

Wyjmij z garnka gotujące się buraki i łodygi naci. Pozostaw je na durszlaku, aby odciekły i nieco przestygły. Do znajdującej się w garnku wody w której gotowały się buraki wrzuć makaron spaghetti. Spaghetti zwykle powinno się gotować około 10 minut do stanu „al dente”. Ty gotuj makaron 5 minut. Oczywiście od momentu zagotowania się wody. Po upływie 5 minut dorzuć do gotującego się spaghetti liście botwinki. Gotuj całość kolejne 4 minuty.

Podczas gdy makaron z liśćmi botwinki się gotuje zdejmij skórkę z buraczków i grubo je pokrój. Wrzuć pokrojone buraki i posiekane łodygi naci do naczynia ze składnikami na pesto. Miksuj wszystko mikserem ręcznym na gęste pesto. Gęstość pesto z buraka reguluj oliwą, a smak serem. Nie przesadź z dokładaniem składników, aby pesto nie stało się „ciężkie”. Wyczuwalny powinien być zarówno smak buraków, jak i sera. Jeśli trzeba dołóż któregoś ze składników, ale nie przesadź.

Porada-> pesto powinno mieć idealny balans smakowy

Odcedź makaron z botwinką zachowując szklankę wody z jego gotowania. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć 2-3 łyżki Twojego pesto z buraka. Od razu wrzuć na patelnię dopiero co odcedzony makaron z botwinką (najlepiej bezpośrednio wyjąć spaghetti z botwinką z garnka na patelnię).

Wlej na patelnię niecałe pół szklanki wody z gotowania się makaronu. Zamieszaj i gotuj całość minutę, aż powstanie wspaniały gęsty sos, który oblepi makaron. Podawaj od razu po przygotowaniu posypane startym serem. Tym samym, który został użyty do przyrządzenia Twojego pesto.


Wypróbuj koniecznie <<przepis na jagnięcinę duszoną z warzywami>>, absolutna rewelacja, przepis ze smacznej greckiej wyspy Kreta.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *