Zapiekanka z dorszem bacalhau i chorizo

Zapiekanka z dorszem gotowanym bacalhao z puree ziemniaczanym, kiełbasą chorizo i liśćmi szpinaku.

Zapiekanka z dorszem jest wybitna. Dlaczego? Już wyjaśniam. Bacalhau to dorsz atlantycki. Zakonserwowany dużą ilością soli, a następnie suszony na słońcu dorsz wytrzymuje wiele miesięcy bez lodówki. Przed użyciem taką rybę należy moczyć w wodzie 1-2 doby, wymieniając wodę co kilka godzin. Czasem można kupić bacalhau mrożonego, zwykle bez zbędnej glazury. Taki bacalhau jest gotowy do użycia bezpośrednio po rozmrożeniu. A jak smakuje? To zupełnie inna ryba w smaku niż wszystkie, które jedliście do tej pory. Mięso jest zwarte, ale delikatne. Spróbuj mojej zapiekanki i oceń sam.

Składniki

600 gramów rozmrożonego, bądź wymoczonego bacalhau;
1 litr mleka;
1 kilogram mączystych ziemniaków;
500 gramów świeżych liści szpinaku;
100 gramów paprykowanej kiełbasy (węgierska lub chorizo);
masło;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;

Zapiekanka z dorszem przepis

Około 600 gramów rozmrożonego, bądź wymoczonego bacalhau dobrze opłucz pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej go litrem mleka tak, aby przykryło całą rybę i gotuj 10 minut. Następnie wyjmij rybę i pozostaw do przestygnięcia. Przestudzoną rybę obierz dokładnie z ości i skóry. Mięso odłóż na bok.

Pół kilograma świeżych liści szpinaku włóż do garnka i przelej wrzątkiem, odsącz dobrze po około 2 minutach. Zblanszowany szpinak posól, popieprz i drobno posiekaj. Kilogram mączystych ziemniaków gotuj w dobrze osolonej wodzie, następnie odcedź i pozostaw pod przykryciem. Do ugotowanych ziemniaków dodaj 2-3 łyżki masła, pieprz, a także świeżo startą gałkę muszkatołową. Ugnieć na aksamitne puree. Im gładsze będzie puree, tym lepiej smakować będzie zapiekanka.

Połowę puree ziemniaczanego rozprowadź na dnie naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach rozłóż około 50 gramów pokrojonej w cienkie plasterki kiełbasy paprykowanej (chorizo albo węgierska). Nałóż następną warstwę zapiekanki, tym razem z ugotowanego dorsza. Na rybie rozłóż kolejne 50 gramów kiełbasy (ilość oczywiście zależy od Ciebie). Teraz rozłóż na kiełbasie zblanszowany, przesiekany szpinak, posól i popieprz dodatkowo w razie konieczności. Na szpinaku rozsmaruj drugą połowę puree ziemniaczanego. Twoja zapiekanka z dorszem będzie lada chwila gotowa do pieczenia.

Zapiekanka z dorszem bacalhao sposób podania

Na wierzchu zapiekanki rozłóż trochę masła w kawałkach tak, aby zapiekanka pięknie zrumieniła się podczas pieczenia. Piecz zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut, do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę i pozostaw na kilka minut, aby nieco przestygła, dzięki czemu łatwiej będzie ją dzielić i wyjąć.


Lubisz zapiekanki? Wypróbuj jak smakuje zapiekanka z bakłażanów w pomidorach. Włoska klasyka kulinarna, czyli parmigiana di melanzane w Twojej kuchni.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *