Zapiekanka z grzybami batatami i kapustą

Moja zapiekanka z grzybami jest naprawdę pyszna. W naczyniu żaroodpornym należy układać kolejno warstwy kapusty, batatów, mięsa z surowej białej kiełbasy oraz świeżych grzybów, a całość doprawia swym smakiem starty oscypek. Po zapieczeniu trudno opanować się przed pobraniem dokładki.

Moja zapiekanka z grzybami jest naprawdę pyszna. W naczyniu żaroodpornym należy układać kolejno warstwy kapusty, batatów, mięsa z surowej białej kiełbasy oraz świeżych grzybów, a całość doprawia swym smakiem starty oscypek. Po zapieczeniu trudno opanować się przed dobraniem dokładki. Zapiekanka z grzybami to świetne danie na podsumowanie sezonu grzybowego. Bataty, kiełbasa, grzyby, to musi smakować dobrze. I smakuje.

Składniki

1 nieduża główka białej kapusty;
około 300 gramów świeżych prawdziwków;
2 lub 3 bataty;
około 300 gramów białej, surowej kiełbasy;
około 100 gramów wędzonego serka górskiego (tzw oscypka);
1 czerwona papryczka chilli;
suszone oregano;
słodka, mielona papryka;
sól, pieprz;

Zapiekanka z grzybami przepis

Zerwij z kapusty 5 lub 6 największych liści, a następnie obgotuj je w gorącej wodzie przez 10 minut.

Obrabiamy bataty

Podczas gdy liście się gotują obierz bataty i pokrój je w malakserze na cienkie talarki. Wyjmij liście kapusty z wody i rozłóż na suchej ściereczce, aby odciekły. Do tej samej wody wrzuć talarki batatów i gotuj je 3 minuty. Jeżeli jest ich za dużo rób to partiami, w przeciwnym razie talarki zniszczą się. Obgotowane bataty również odsącz na ściereczce.

Czyścimy grzyby

Grzyby oczyść, pokrój w duże plastry i przesmaż na maśle. Mięso wyjmij z osłonek kiełbasy, ser zetrzyj na grubych oczkach tarki, natomiast papryczkę chilli drobno posiekaj.

Układanie warstw zapiekanki z grzybami

W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym o wymiarach 20×28 ułóż warstwę z połowy batatów. Na batatach ułóż połowę grzybów, połowę startego sera, posyp wszystko suszonym oregano, mieloną czerwoną papryką, a także pieprzem. Następnie ułóż warstwę z liści kapusty, na nie nałóż połowę mięsa z kiełbasy, całość posyp połową chilli, suszonym oregano i pieprzem.

Podobnym sposobem ułóż drugą, identyczną warstwę zaczynając ponownie od talarków batatów, grzybów, sera i przypraw. Na górze ułóż ponownie warstwę z liści kapusty, na nie nałóż połowę mięsa z kiełbasy, całość posyp połową chilli, suszonym oregano i pieprzem. Na koniec rozłóż na wierzchu kilka talarków batatów, kilka kawałków liści kapusty, posyp startym serem wędzonym i nałóż kilka kawałków masła. Zapiekanka z grzybami jest gotowa do pieczenia.

Zapiekanka z grzybami pieczenie

Wstaw zapiekankę z grzybami do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekaj pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut. Następnie zdejmij folię z naczynia i zapiekaj kolejne 10 minut. Na koniec piecz zapiekankę wysoko pod grillem przez około 3 minuty w temperaturze 250 stopni.

Porada-> po upieczeniu zapiekanka powinna „odpocząć” kilka minut.

To smaczne połączenie słodyczy kapusty i batatów ze smakiem grzybów, dobrze przyprawionej białej kiełbasy i słonego, wędzonego sera górskiego. Rzecz naprawdę warta zachodu.


Wypróbuj również zapiekanka kapuściana z ziemniakami. Pokochasz ten fenomenalny przepis z Włoch.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *