Żeberka wieprzowe w sosie paprykowym duszone

Żeberka wieprzowe marynowane w przyprawach, a następnie smażone i duszone w sosie paprykowym.

Żeberka wieprzowe w sosie to coś, co lubię, jednak jadam nie za często. Jednak raz, dwa razy do roku nachodzi mnie wielka chęć na żeberka wieprzowe. Takie duszone w sosie paprykowym właśnie. Poluję wtedy na piękny, „mięsny” kawałek tego pysznego mięsa i przyrządzam zawsze w ten sam ulubiony sposób. Duszone żeberka wieprzowe podaję przeważnie z puree ziemniaczanym, ćwikłą z chrzanem, burakami zasmażanymi lub ogórkami kiszonymi. Od czasu do czasu lubię podać je z pańczkrautem lub po prostu z ryżem.

Składniki

1 kilogram żeberek wieprzowych;
2 łyżeczki kminku;
1 łyżka mielonej, czerwonej słodkiej papryki;
mąka pszenna;
kwaśna, gęsta śmietana;
sól, pieprz;

Przepis na żeberka wieprzowe w sosie paprykowym

Około kilogramowy kawałek mięsnych żeberek wieprzowych umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Żeberka pokrój na żądaną ilość kawałków, u mnie na trzy, po kawałku dla każdego. Każdy z kawałków posól, popierz, a także posyp dość obficie lekko roztartym w moździerzu ziarnistym kminkiem (możesz użyć mielonego, jeżeli wolisz).

Przygotowujemy żeberka wieprzowe

Żeberka posyp obficie również słodką papryką. Wszystkie przyprawy bardzo dokładnie wetrzyj w mięso, a następnie smaż żeberka na patelni na mocnym ogniu, aż ładnie zrumienią się z obu stron. Przesmażone żeberka przełóż do garnka.

Na patelnię wlej odrobinę wrzątku, zbierz z niej smaki i przelej również do garnka. Wlej do garnka szklankę wrzątku, tyle aby woda nie przykryła całkowicie mięsa (to ma być tzw. krótki sos). Wsyp do garnka łyżeczkę mielonej słodkiej papryki. Dodaj również roztartą w dłoniach łyżeczkę kminku w ziarnach (lub mielonego, jeżeli wolisz).

Duś żeberka wieprzowe w sosie pod przykryciem około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Jeśli zajdzie potrzeba podlej mięso w trakcie duszenia odrobiną wrzątku.

Robimy sos paprykowy

Gdy mięso jest miękkie, a żeberka duszone w sosie będą odchodzić od kości pora na finał. W szklance rozpuść łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej, 18% procentowej śmietany. Wymieszaj, zahartuj niewielką ilością sosu z garnka i na koniec przelej całość do garnka. Jeśli potrzeba dopraw jeszcze sos do smaku: papryką, solą, pieprzem i kminkiem.

Żeberka wieprzowe w sosie sposób przygotowania

Doprowadź sos do wrzenia, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem. Żeberka wyjmij z garnka, a sos przecedź przez sito. Następnie włóż mięso z powrotem do garnka i wlej przecedzony sos. Podawaj z puree ziemniaczanym, burakami zasmażanymi, ogórkami kiszonymi, ćwikłą z chrzanem lub z pańczkrautem.


Wypróbuj również <<przepis na pieczone żeberka wieprzowe BBQ>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *