Zielona zupa czyli dwie tony witamin

Zielona zupa, czyli zupa na bazie bulionu jarzynowego z dodatkiem cebuli i selera naciowego oraz wielkiego pęczka natki pietruszki, szpinaku i rukoli.

Zielona zupa to ciekawy pomysł. Lato obfituje we wszelkiego rodzaju zieleninę. Czasem jej nadmiar „blokuje” lodówkę i nie do końca wiadomo, co z nią zrobić. Ja proponuję zrobić z niej pyszną zupę. Obfitość witamin po prostu wylewa się z talerza. W upalne dni doskonale smakuje podawana w temperaturze pokojowej. W zależności od tego, jakiej zieleniny użyjesz i w jakich proporcjach zupa nabierze ciekawych smaków. Kombinuj, próbuj, zielona zupa bez wątpienia będzie znakomita.

Składniki

1,2 litra wywaru warzywnego lub drobiowego;
1 łodyga selera naciowego;
1 cebula;
duży pęczek szpinaku;
duży pęczek natki pietruszki;
dość sporo rukoli;
1-2 łyżki dobrego „zielonego” pesto;
50 gramów sera typu feta;
makaron zacierka;
słodka, mielona papryka;
sól, pieprz;

Zielona zupa przepis

Moje składniki zielonej zupy to 1 łodyga selera naciowego, 1 cebula, duży pęczek szpinaku, duży pęczek natki pietruszki, a także dość sporo rukoli. Pamiętaj, że im więcej dasz szpinaku tym zupa będzie miała mocniejszy jego aromat. Nie każdy to toleruje, zatem dobierając ilość zieleniny weź to pod uwagę.

Cebulę i seler posiekaj dość drobno i obsmaż na oliwie. W garnku zagrzej 1,2 litra wywaru warzywnego lub drobiowego i wrzuć przesmażone warzywa. Zieleninę posiekaj według uznania. Jeśli będziesz zupę miksować stopień posiekania zieleniny nie ma większego znaczenia. Posiekaną zieleninę wrzuć do garnka z wywarem i gotuj na średnim ogniu 10 minut.

Pora nadać zupie niepowtarzalnego smaku, w tym celu użyj dwóch składników. Po pierwsze dodaj 1 lub 2 łyżki dobrego „zielonego” pesto. Możesz je zrobić we własnym zakresie albo kupić. Teraz pora na drugi tajemny składnik, około 50 gramów sera typu feta. Ser rozpuści się w gorącej zupie i nada jej smaku i słoności.

Zielona zupa sposób podania

Zupę rozlej na talerze, dodaj makaron, a na koniec całość posyp fetą. Jeśli wolisz zupę krem to zmiksuj zupę i podawaj z makaronem i fetą oraz posypaną słodką, mieloną papryką.


Niesamowita <<zupa pietruszkowa z grzankami przepis>> banalny.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *