Ziemniaki z grilla z oregano i solą morską podane

Ziemniaki z grilla przyrządzone z talarków wykrojonych z ziemniaków, grillowanych na ruszcie i podanych z masłem czosnkowym, solą morską i suszonym oregano.

Ziemniaki z grilla przyrządzam zawsze z talarków wykrojonych z obranych surowych ziemniaków. Używam ziemniaków różnego gatunku i jak do tej pory za każdym razem moje ziemniaki wychodziły fantastycznie. Takie talarki surowych ziemniaków smaruję dość obficie oliwą, a następnie grilluję na ruszcie elektrycznym. Ziemniaki z grilla podaję od razu po upieczeniu razem z masłem czosnkowym, solą morską, a także suszonym oregano. To idealny posiłek na mały głód. Tak przygotowane ziemniaki zachwycają smakiem, o czym decyduje masło czosnkowe oraz suszone oregano. Dodatek gruboziarnistej soli morskiej smaku tego również dodaje.

Składniki

trzy duże ziemniaki o zbliżonej wielkości i kształcie
suszone oregano
masło czosnkowe
sól morska

Przepis na ziemniaki z grilla

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w talarki o grubości maksymalnie pół centymetra. Talarki ziemniaczane umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Umieść plastry ziemniaków w szklanej misce, a następnie wlej do nich 2 łyżki oliwy i dokładnie wmasuj ją w ziemniaki. Teraz pozostaw ziemniaki na chwilkę, a w tym czasie rozgrzej grilla. Ze względów oczywistych radzę do przygotowania tego przysmaku użyć grilla elektrycznego. Na tradycyjnym grillu moje talarki ziemniaczane mogą zwyczajnie spadać z rusztu na rozżarzone palenisko.

Jak upiec ziemniaki na grillu elektrycznym

Wrzuć ziemniaki na rozgrzaną płytę grilla elektrycznego i piecz je 15 do 20 minut łącznie z obu stron. Ważne, by Twoje ziemniaki przez cały czas pieczenia były przykryte górną płytą grzewczą. Oznacza to, że po położeniu talarków ziemniaczanych na dolną płytę grzewczą tą drugą górną musisz przykryć ziemniaki od góry. W ten sposób zapewniasz ziemniakom obustronne podpiekanie.

W czasie pieczenia odwracaj talarki ziemniaczane dwa lub trzy razy, aby upiekły się równomiernie. Pamiętaj, że czas pieczenia ziemniaków może być różny w zależności od rodzaju Twoich ziemniaków oraz grubości talarków.

Zajadamy ziemniaki z grilla ze smakiem

Upieczone ziemniaki wyłóż na talerz, a następnie posmaruj je masłem czosnkowym. Posyp ziemniaki solą i suszonym oregano. Zajadaj od razu ze smakiem.


Przygotuj <<enchilada z kurczakiem>>, pyszne meksykańskie danie oraz poznaj <<przepis na omlet z dzikimi szparagami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *