Ziemniaki z koperkiem po szwedzku z beszamelem

Ziemniaki z koperkiem przygotowane na szwedzki sposób to znakomity dodatek do obiadu. Często podaje się je wraz z kiełbaską z grilla albo z łososiem z rusztu.

Ziemniaki z koperkiem przygotowane na szwedzki sposób to znakomity dodatek do obiadu. Często podaje się je wraz z kiełbaską z grilla albo z łososiem z rusztu. Będąc kilka razy w Szwecji najchętniej jadałem je w porze lunchu właśnie z łososiem, tyle że wędzonym na zimno. Pycha. Jak chyba każde tradycyjne danie przepis na jego przygotowanie jest banalnie prosty, wykonanie łatwe, a całość smakuje wybornie. Zachęcam do wypróbowania i wierzę, że tak przyrządzone ziemniaki będą często gościć na Twoim stole.

Składniki

500 gramów ziemniaków sałatkowych
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
300 ml mleka
garść świeżego koperku
sól, pieprz

Przepis na ziemniaki z koperkiem

Ziemniaki oczyść i ugotuj w mundurkach. Ważne, aby ziemniaki były albo wczesne, albo sałatkowe. Nie mogą się rozpaść po ugotowaniu na puree. Obojętnie jakie by ziemniaki nie były nie gotuj ich tak długo, aż rozpadną się na atomy jeszcze podczas gotowania. Miękkość ziemniaków sprawdzaj końcówką ostrego noża. Następnie ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw na wierzchu na kilka minut, aż lekko przestygną. Następnie ostrym nożem zdejmij z nich skórkę. Obrane ziemniaki pokrój w małą kostkę i odstaw na bok.

Postaw rondelek na ogniu i wrzuć do niego łyżkę masła. Jeszcze zanim masło całkowicie się roztopi wsyp do garnka łyżkę mąki. Smaż mąkę z masłem na średnim ogniu cały czas mieszając, aby całość lekko się zezłociła. Nie pozwól, aby się przypaliło! Na koniec wlewaj mleko ciągle mieszając. Cały czas mieszając gotuj sos beszamelowy na małym ogniu kilka minut, aby zgęstniał. Dopraw go solą i świeżo zmielonym pieprzem (może to być biały pieprz). Dobrym pomysłem będzie dodanie również świeżo startej gałki muszkatołowej.

Ziemniaki z koperkowym sposób podania

Gdy Twój beszamel jest gotowy zdejmij garnek z ognia. Wrzuć do beszamelu ugotowane i pokrojone wcześniej ziemniaki. Przesiekaj garść świeżego koperku i również dodaj do ziemniaków. Na koniec zamieszaj całość. W Szwecji danie to nazywa się „dillstuvadpotatis”. Proste i smaczne. Podawaj z grillowaną kiełbaską, łososiem wędzonym albo z łososiem smażonym posypane dodatkowo świeżym koperkiem.


Przygotuj pyszny kurczak duszony z warzywami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *