Ziemniaki z łososiem i brokułem w dipie z koperkiem

Ziemniaki z łososiem podane z brokułem w formie sałatki to danie sycące, barwne, ale przede wszystkim smaczne. Dip koperkowy świetnie podkreśla zarówno smak ziemniaków, jak i brokuła.

Ziemniaki z łososiem podane z brokułem w formie sałatki to danie sycące, barwne, ale przede wszystkim smaczne. Dip koperkowy świetnie podkreśla zarówno smak ziemniaków, jak i brokuła. Jest wręcz dla nich stworzony. Wędzony łosoś jest zaś tą wisienką na torcie. Ziemniaki do tego dania muszą być koniecznie typu sałatkowego, ponieważ po ugotowaniu trzeba je pokroić w kostkę, ziemniaki mączyste niestety się do tego nie nadają, ponieważ przy krojeniu rozpadną się na puree. A przecież w sałatce chodzi o to, aby jej składniki nie tylko smakowały ale i pięknie wyglądały.

Składniki

6 sporych ziemniaków sałatkowych;
różyczki z niedużego brokuła;
150-200 gramów łososia wędzonego na zimno;
250 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego;
pęczek świeżego koperku;
1 cytryna;
sól, pieprz;

Przepis na ziemniaki z łososiem

Przygotowanie dania zacznij od przygotowania dipu. W tym celu do małej miseczki przełóż zawartość małego (250 gramów) opakowania jogurtu typu greckiego. Dodaj dwie łyżki posiekanego świeżego koperku, sól, a także pieprz i dokładnie wymieszaj całość. Spróbuj, czy dip koperkowy jest dobrze doprawiony. Jeśli lubisz to możesz wcisnąć do niego w tym momencie nieco soku z cytryny. Gotowy dip odstaw do lodówki.

We wrzącej, dobrze osolonej wodzie ugotuj ziemniaki sałatkowe (po dwa duże na osobę). Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli ugotujesz je razem ze skórką. Podczas gdy ziemniaki się gotują parowarze przygotuj „al dente” różyczki niedużego brokuła, pamiętaj aby brokuła nie gotować lub też parować zbyt długo. Jak wspomniałem ma być al dente a nie ugotowany na miękko. Przygotuj również 150-200 gramów jak najświeższego łososia wędzonego na zimno (w plasterkach).

Ugotowane ziemniaki nieco przestudź,  a następnie pokrój na ćwiartki. Jeśli nie lubisz ziemniaków w mundurkach po prostu je obierz. Ziemniaki rozłóż na talerzach. Obok nich rozłóż ugotowane na parze różyczki brokuła. Polej całość przygotowanym wcześniej dipem koperkowym, a koniec rozłóż plasterki łososia.

Podane z brokułem i dipem koperkowym dobrze smakują i na ciepło, i w temperaturze pokojowej.


Specjalnie dla Ciebie pyszna sałatka z łososiem i szparagami oraz sprawdzony przepis na kotlety z brokuła z kaszą jaglaną.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *