Ziemniaki z łososiem wędzonym i brokułem

Ziemniaki z łososiem podane z brokułem w formie sałatki to danie sycące, barwne, ale przede wszystkim smaczne. Dip koperkowy świetnie podkreśla zarówno smak ziemniaków, jak i brokuła.

Ziemniaki z łososiem podane z brokułem w formie sałatki to danie sycące, barwne, ale przede wszystkim smaczne. Dip koperkowy świetnie podkreśla zarówno smak ziemniaków, jak i brokuła. Jest wręcz dla nich stworzony. Wędzony łosoś jest zaś tą wisienką na torcie. Ziemniaki należy zastosować koniecznie sałatkowe, a to po to, aby po ugotowaniu dało się je pokroić w kostkę. Te zbyt mączyste po prostu rozpadną się na puree.

Składniki

6 sporych ziemniaków sałatkowych;
różyczki z niedużego brokuła;
150-200 gramów łososia wędzonego na zimno;
250 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego;
pęczek świeżego koperku;
1 cytryna;
sól, pieprz;

Przepis na ziemniaki z łososiem

Do małej miseczki przełóż zawartość małego (250 gramów) opakowania jogurtu typu greckiego. Dodaj dwie posiekane łyżki świeżego koperku, sól, a także pieprz i zamieszaj całość. Spróbuj, czy dip koperkowy jest dobrze doprawiony. Jeśli lubisz to możesz wcisnąć do niego w tym momencie nieco soku z cytryny. Gotowy dip odstaw do lodówki.

We wrzącej, dobrze osolonej wodzie ugotuj ziemniaki sałatkowe (po dwa duże na osobę). Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli pozostaną nieobrane. Podczas gdy ziemniaki się gotują parowarze przygotuj „al dente” różyczki niedużego brokuła. Przygotuj 150-200 gramów jak najświeższego łososia wędzonego na zimno (w plasterkach).

Ugotowane ziemniaki nieco przestudź, a następnie pokrój na ćwiartki. Jeżeli nie lubisz ziemniaków w mundurkach po prostu je obierz. Ziemniaki rozłóż na talerzach. Obok nich rozłóż ugotowane na parze różyczki brokuła. Polej całość przygotowanym wcześniej dipem koperkowym, a koniec rozłóż plasterki łososia.

Podane z brokułem i dipem koperkowym dobrze smakują i na ciepło, i w temperaturze pokojowej.


Specjalnie dla Ciebie pyszna <<sałatka z łososiem i szparagami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *