Ziemniaki z piekarnika z szynką i serem feta

Ziemniaki z piekarnika polane dipem jogurtowym i obłożone szynką szwarcwaldzką, fetą, kiełkami i słonecznikiem.

Ziemniaki z piekarnika wyrosły kiedyś na moim stole znienacka. Zasmakowały jednak tak, że pozostały już na stałe w moim menu. Latem, gdy młode ziemniaki królują to danie dodatkowo zyskuje na smaku. Bez wątpienia jeśli nawet te jesienne ziemniaki, przyjmą na siebie tak zacne składniki, a do tego zostaną polane sosem jogurtowym to można je jeść na okrągło. Przez cały rok. W tym przepisie ziemniaki z piekarnika proponuję polać super pysznym sosem z jogurtowym. Do ziemniaków ponadto proponuję szynkę dojrzewającą (szwarcwaldzka chyba najlepsza) i sporo kiełków.

Składniki

10 równego rozmiaru młodych ziemniaków;
300 gramów gęstego jogurtu naturalnego;
120 gramów sera feta;
pęczek natki pietruszki;
kilka rzodkiewek;
60 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
kiełki fasoli;
ziarna słonecznika;
sól, pieprz;

Przepis na ziemniaki z piekarnika

Przygotuj 10 w miarę równych ziemniaków. Obmyj je i wyszoruj pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w osolonej wodzie około 15-20 minut (w zależności od gatunku i wielkości ziemniaków), aby były „al dente”. Ugotowane ziemniaki odcedź i rozłóż na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Przygotuj sos jogurtowy do ziemniaków

Podczas gdy ziemniaki się pieką przygotuj sos jogurtowy. W tym celu do miski włóż 300 gramów gęstego jogurtu naturalnego, a następnie wkrusz do niego około 120 gramów sera feta. Do sosu dodaj sporą garść posiekanej natki pietruszki, witamin nigdy za dużo. Dobrym posunięciem jest dodanie do sosu jogurtowego kilku startych na drobnych oczkach tarki rzodkiewek. Lekko wyostrzą one smak sosu.

Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni. Przygotuj swoje ulubione kiełki. Pokrój w drobną kostkę około 60 gramów szynki dojrzewającej. Polecam szynkę szwarcwaldzką, bo jest bardzo aromatyczna i świetnie sprawdzi się w tym daniu.

Ziemniaki z piekarnika sposób podania

Ziemniaki pieczone wyjmij z piekarnika i przekrój każdy z nich wzdłuż na połowę. Na każdą połówkę ziemniaka nałóż trochę sosu jogurtowego i pokrojonej szynki. Na koniec na wierzchu rozłóż ziarna słonecznika, kiełki i natkę pietruszki. Podawaj od razu.


Najlepsza wieprzowina po chińsku przyrządzona w sosie sezamowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *