Ziemniaki zapiekane z serem i papryczką chilli

Ziemniaki gotowane w całości, a następnie przekrojone na pół i zapiekane z dodatkiem masła czosnkowego oraz sera i chili.

Ziemniaki zapiekane mogę jeść codziennie. Lubię ziemniaki. Są pyszne i można z nich wyczarować najprzeróżniejsze dania, nie tylko pieczone. Czasem lepsze, czasem może mniej atrakcyjnie wyglądające, ale zawsze pyszne. Ten przepis to kwintesencja moich ulubionych smaków, czyli ziemniaki zapiekane z dobrym, ostrym serem, do tego koniecznie coś „na ostro”. Ziemniaki oczywiście możesz ugotować i podawać w mundurkach, ale uważam, że akurat w tym przypadku lepiej sprawdzają się obrane. Ser dobrze, żeby miał „charakter”, czyli miał mocny smak i aromat.

Składniki

1 kilogram ziemniaków (najlepiej sałatkowych);
masło;
1-2 ząbki czosnku;
natka pietruszki;
żółty ser;
czerwona papryczka chilli;
dymka;
sól, pieprz;

Przepis na ziemniaki zapiekane z serem

Obierz i ugotuj około 1 kilograma ziemniaków. Następnie odcedź je i pozostaw w garnku na wyłączonym gazie chwilę, aż odparują z nadmiaru wody.

Podczas gdy ziemniaki się gotują przygotuj masło czosnkowo ziołowe. W tym celu do miękkiego masła dodaj obrany i zmiażdżony ząbek czosnku (albo nawet dwa), nieco soli, a także bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki lub inne, swoje ulubione zioła. Masło dobrze wymieszaj, a następnie owiń folią spożywczą formując tzw. cukierek. Tak przygotowane masło włóż na kilkanaście minut do zamrażalnika.

Główne składniki dania, oprócz ziemniaków, to oczywiście czosnek, następnie dobry, charakterystyczny w smaku i aromacie twardy, żółty ser oraz ostra papryczka; może być marynowana, może być świeża.

Ugotowane ziemniaki przekrój wzdłuż na połowę i rozłóż je w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Na wierzchu ziemniaków nałóż po kawałku masła czosnkowo ziołowego. Możesz dołożyć jeszcze po odrobinie czosnku, ja tak zawsze robię. Na lekko roztopione masło nałóż ostrą papryczkę. Dużo. Niech pali, a co.

Ziemniaki zapiekane z serem sposób podania

Ziemniaki posyp drobno startym serem, a następnie zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około około 15 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawaj posypane posiekaną dymką, skropione ostrym sosem chilli i posypane słodką, mieloną papryką.


Przygotuj niesamowite <<ziemniaki z piekarnika z szynką i fetą>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *