Zimowa zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

Zimowa zupa jarzynowa przygotowana z dodatkiem startych i przesmażonych warzyw korzeniowych oraz kaszy jaglanej.

Zimowa zupa jarzynowa to moja odpowiedź na brak warzyw w okresie jesienno zimowym. W zimie nie ma zbyt wielu świeżych warzyw, ale i z tych, co są dostępne można upichcić całkiem niezłą zupę. Moja zupa zbudowana jest na bazie tradycyjnych polskich warzyw. Dodatkami są ziemniaki i właśnie wspomniana wcześniej kasza jaglana. Co może być intrygującego w takiej zupie spytacie… A ja odpowiadam: smak. Jest pyszny smak przesmażonych warzyw oraz sporej ilości ziół i innych przypraw. Zajrzyjcie do przepisu, bo klnę się, że zupy tej warto spróbować.

Składniki

3 duże ziemniaki;
szklanka kaszy jaglanej;
2 marchewki;
1 pietruszka;
kawałek selera;
1 łodyga selera naciowego;
1 duża cebula;
1-2 ząbki czosnku;
1 łyżka koncentratu pomidorowego;
suszone oregano;
suszone zioła prowansalskie;
słodka, mielona papryka;
ostra, mielona papryka;
oliwa z oliwek;
masło klarowane;
sól, pieprz;

Zimowa zupa jarzynowa przepis

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli 3 duże ziemniaki, szklanka kaszy jaglanej, 2 marchewki, pietruszka, kawałek, selera, jedna łodyga selera naciowego, duża cebula.

2. Do garnka wlej dwie szklanki wrzącej, lekko osolonej wody, a następnie wsyp niecałą szklankę kaszy jaglanej. Gotuj kaszę około 10 minut, aż wchłonie wodę, a następnie wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na tym samym palniku, na którym się gotowała, na kilkanaście minut, aż kasza „dojdzie”.

3. Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera zetrzyj na dużych oczkach tarki albo w malakserze.

4. Obierz warzywa korzeniowe, a selera naciowego i cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła klarowanego i wrzuć posiekane seler naciowy i cebulę. Zeszklij je, a następnie wrzuć na patelnię starte w malakserze warzywa. Dodaj zmiażdżony duży ząbek czosnku.

5. Dopraw warzywa swoimi ulubionymi przyprawami. Ja dodałem suszone oregano i zioła prowansalskie. Dużo. Następnie dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Warzywa posól, popieprz i duś na wolnym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną (5-10 minut).

6. Zawartość patelni przełóż do dużego garnka i dolej wrzątku; tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Następnie dodaj do zupy pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Dopraw odrobiną słodkiej i ostrej papryki mielonej.

7. Jeżeli trzeba dodaj jeszcze tych samych przypraw, co na początku. Ewentualnie dolej jeszcze wrzątku, gdy zupa jest za gęsta. Gotuj zupę około 7 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Zimowa zupa jarzynowa sposób podania

Nałóż zupę na talerz, dodaj do niej ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i ozdób natką pietruszki. Zupa jest idealna na chłodniejsze dni, ale również latem, podana w temperaturze pokojowej, smakuje znakomicie. Latem jednak proponuję ją jednak nieco wzbogacić. Czym? Zależy od Was…


Wypróbuj także <<przepis na zupę z mamuta>>.


Rekomendowane przepisy