Moje zrazy wołowe z sosem grzybowym przygotowałem z udźca wołowego, choć lepiej ponoć wykorzystać tzw. krzyżową (zrazówka). Plastry wołowiny posmarować należy musztardą, obłożyć plastrami szynki dojrzewającej i kawałkami ogórka kiszonego, a następnie zawinąć w rolady i dusić wolno w sosie z grzybami do miękkości zrazów. Zrazy wołowe to danie zbliżone do klasycznych zrazów wielkopolskich, jednakże z nieco inną nutą smakową. Decyduje o tym inne nadzienie. Od jakości wołowiny zależy w tym daniu wiele, ale i szynka (element nadzienia) winna być najwyższej jakości. Chodzi szczególnie o to, by szynka ta była wędzona naturalnym dymem, dzięki czemu sos grzybowy zyska niesamowitego smaku. Zrazy wołowe to danie doskonałe na specjalne okazje. Na co dzień wymaga bowiem zbyt dużo pracy i zajmuje sporo czasu.
Składniki
5 cienkich plastrów wołowiny
2 duże ogórki kiszone
10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
około 50 gramów suszonych podgrzybków
ostra musztarda
mąka pszenna
gęsta, kwaśna śmietana
sól, pieprz
Przepis na zrazy wołowe w sosie grzybowym
Jakie mięso będzie najlepsze do zrazów? Pytaj rzeźnika o zrazówkę, będzie wiedział o co chodzi.
Na początek suszone grzyby. Namocz je we wrzątku przez 15 minut, a następnie gotuj około 20 minut na bardzo wolnym ogniu.
Plastry mięsa umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem z obu stron, a następnie z jednej strony posmaruj 1 łyżką musztardy. Na musztardę nałóż 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej i kawałek pokrojonego wzdłuż ogórka kiszonego. Zrazy wołowe zawiń jak rolady. Owiń je sznurkiem kuchennym, aby nie rozpadły się podczas obróbki cieplnej i obtocz w mące. Smaż zrazy wołowe na patelni na mocnym ogniu na niewielkiej ilości oliwy, aż ładnie się zrumienią.
Zrumienione mięso przełóż do garnka, a następnie dodaj podgotowane grzyby wraz z wodą z ich gotowania. Dolej około 1 szklanki gorącej wody tak, aby zrazy zostały prawie przykryte. Dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu. Duś zrazy wołowe na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 do 2 godzin (aż mięso będzie miękkie). Jeżeli potrzeba podlewaj mięso raz na jakiś czas odrobiną gorącej wody.
Zrazy wołowe w sosie grzybowym sposób podania
Gdy mięso jest już miękkie wyjmij je garnka, a sos zmiksuj dokładnie blenderem. Zmiksowany sos przetrzyj przez sitko. W szklance rozpuść 1 łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj łyżkę śmietany, zamieszaj. Wlej nieco sosu, zahartuj i wlej do sosu.
Sos o niezwykłym aromacie szynki (ta oddała swój aromat do sosu w trakcie duszenia) winien lekko zgęstnieć. Dopraw go do smaku, jeśli potrzeba. Podawaj np. z kaszą gryczaną polaną aromatycznym sosem grzybowym i duszoną, czerwoną kapustą (przepis na modra kapusta).
Zobacz tradycyjny przepis na rolady śląskie.