Zupa brokułowa z fenkułem i batatem

Zupa brokułowa z fenkułem na kurczaku gotowanym z jarzynami przygotowana z gotowanych i następnie zmiksowanych warzyw.

Zupa brokułowa według poniższego przepisu to idealnie zrównoważony, niepowtarzalny smak. Przeciwnicy kopru włoskiego powinni zdecydowanie tym razem mu odpuścić, ponieważ nielubiany przez nich posmak anyżu znika podczas gotowania. Zupa w smaku jest zatem łagodna, nie nachalna smakowo, jak i zapachowo. Oczywiście najlepiej jest zrobić ją na bulionie warzywnym, ja jednak preferuję bulion drobiowy do zup. Z tego względu mój przepis zawiera drób. Jeśli wolisz zupę bezmięsną użyj po prostu bulionu warzywnego. W obu przypadkach moja zupa brokułowa po prostu rządzi.

Składniki

ćwiartka kurczaka;
jarzyna, jak do rosołu;
1 brokuł;
bulwa kopru włoskiego;
1 duży batat (słodki ziemniak);
sól, pieprz;

Zupa brokułowa z fenkułem przepis

Z kurczaka i jarzyn ugotuj bulion drobiowy. Oczywiście możesz to zrobić wcześniej, o ile nie będziesz dodawać do zupy kurczaka. W przeciwnym razie lepsze walory smakowe zupy z pewnością uzyskasz używając jako bazy świeżego bulionu drobiowego i kurczaka, na którym tenże powstał.

Batata obierz i pokrój w grubą kostkę, koper włoski pokrój w paski, a brokuła podziel na różyczki.

Z bulionu drobiowego wyjmij kurczaka i przecedź bulion, aby pozostał czysty. Wlej do garnka około 1,2 litra bulionu i zagotuj. Dodaj posiekanego fenkuła i gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Wrzuć do garnka pokrojonego w kostkę batata. Wrzuć również brokuła. Koper włoski gotuje się najdłużej, batat błyskawicznie. Z brokułem bywa różnie. Jeśli jest  młody i świeży krótko, jak batat. Jeżeli jest twardszy gotuj go od początku z fenkułem. Batata zawsze dawaj na ostatnie 10 minut. Dla wzmocnienia brokułowego smaku zupy możesz do gotowania wrzucić również głąb z brokuła.

Według mojego przepisu zupa powinna się gotować nie dłużej niż 20 minut łącznie. W tym czasie wszystkie warzywa (dorzucane do garnka według ich czasu gotowania) powinny stać się miękkie, a zupa brokułowa stać się pyszna. Gdy zupa jest gotowa wyjmij przed jej zmiksowaniem głąb z brokuła, o ile oczywiście wcześniej wylądował w garnku.

Zupa brokułowa z fenkułem sposób podania

Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie zmiksuj zupę blenderem tak, aby stała się jednolita i gładka. Gęstość zupy zależy od Twoich preferencji. Świetnie smakuje podana ze szpeclami (małe kluseczki w stylu lanego ciasta) i ugotowanym kurczakiem. Delikatny kleksik gęstej śmietany podkreśli jej smak.


Przygotuj coś wyjątkowego, wykorzystaj <<przepis na risotto z fenkułem>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *