Zupa fasolowa na boczku rodem z Prowansji

Zupa fasolowa z białej fasolki gotowana na bazie wędzonego boczku i ryżu z dodatkiem pomidorów i czosnku.

Zupa fasolowa to świetna pozycja dla każdego. To pachnąca ziołami prowansalskimi, wprost delikatna i aromatyczna zupa. Zawiera wszystkie składniki, jakie „lubi” fasola, czyli m.in. boczek i cebulę. Zupę fasolową możesz podać zmiksowaną, ale jeśli lubisz pozostaw po ugotowaniu bez miksowania. Świetną alternatywą jest zmiksowanie zupy tylko częściowo tak, aby nieco zupę zagęścić, ale by część składników pozostała w całości. Co do fasoli właściwie każda nadaje się do przyrządzenia tej zupy, wybierz swoją ulubioną.

Składniki

400 gramów suchej białej, drobnej fasolki;
150 gramów surowego, wędzonego boczku;
150 gramów ryżu basmati;
1-2 cebule;
puszka pomidorów;
10 ząbków czosnku;
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich;
1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
3 łyżki octu winnego;
3 łyżki oliwy extra vergine;
sól, pieprz;

Zupa fasolowa z Prowansji przepis

Opłucz 400 gramów fasoli, a następnie mocz przez 4-5 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie fasolę przepłucz, przełóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj plaster surowego, wędzonego boczku (około 150 gramów) oraz niecałą szklankę ryżu (około 150 gramów). Doprowadź do wrzenia, zdejmij „fusy”, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i gotuj fasolę 1 godzinę od czasu do czasu mieszając wszystko.

Podczas gdy zupa się gotuje przygotuj pozostałe składniki, czyli 1-2 cebule, puszkę pomidorów, około 10 ząbków czosnku, ostrą, mieloną paprykę, a także łyżkę suszonych ziół prowansalskich. Przełóż pomidory z puszki do miski, ugnieć i dodaj paprykę, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Wymieszaj. Cebule obierz i pokrój w grube piórka, czosnek obierz i grubo przesiekaj.

Po godzinie zupa powinna już poważnie zgęstnieć, ale fasolka z pewnością będzie jeszcze twarda, to dobra pora, aby dodać do zupy pozostałe składniki. Wlej do zupy pomidory z przyprawami, dodaj cebule, czosnek i wlej 500 ml wrzącej wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj kolejną godzinę na wolnym ogniu mieszając zupę od czasu do czasu.

Zupa fasolowa sposób podania

Gdy zupa fasolowa jest gotowa wyjmij boczek i pokrój go w drobniejsze kawałki, a następnie wrzuć go z powrotem do zupy. Wyłącz gaz pod zupą. Dopraw zupę do smaku w razie konieczności (np. dodaj jeszcze nieco ziół prowansalskich). Ręcznym blenderem zmiksuj zupę do pożądanego stanu.

Na koniec w misce wymieszaj 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy extra vergine i odrobinę ostrego sosu i wlej mieszankę do zupy. Smakuje świetnie solo lub z posiekanym jajkiem na twardo.


Pokochaj <<barszcz czerwony z krokietami>> przepis pyszny, łatwy i przyjemny.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *