Zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

Zupa fasolowa przyrządzona na wędzonym kurczaku gotowanym z dodatkiem warzyw.

Zupa fasolowa na wędzonym kurczaku to prawdziwa petarda smakowa. Jej przygotowanie to prawdziwa przyjemność, a smak wynagradza oczekiwanie na nią. Absolutnym warunkiem, aby taka zupa była wyśmienita jest najwyższej jakości kurczak wędzony. Ot, niby oczywiste, ale jeśli weźmiecie do ręki kurczaki wędzone w większości sklepów aż zaświecą się Wam oczy od chemii w nich zawartych. Najlepsze wędzone kurczaki dostaniecie w małych, rodzinnych zakładach, masarniach, czy przydomowych wędzarniach. Jeśli możecie uwędzić samemu elementy kurczaka będzie idealnie. Uwierzcie, że w tym przypadku warto się potrudzić, a efekt będzie cudny.

Składniki

3-4 elementy wędzonego kurczaka;
300 gramów drobnej, suszonej fasolki;
nieduża cukinia;
2-3 łodygi selera naciowego;
mała zielona papryka;
1 czerwona papryka;
spora cebula;
słodka, mielona papryka;
słodka, wędzona papryka;
zioła prowansalskie;
suszony tymianek;
liście laurowe;
kilka ząbków czosnku;
ocet winny z czerwonego wina;
sól, pieprz;

Zupa fasolowa na wędzonym kurczaku przepis

1. Fasolkę namocz przez noc. Przygotuj jak najlepszej jakości kurczaka wędzonego, takiego bez dodatku chemii. Mięso ponacinaj w poprzek.

2. Aby wywar na zupę smakował wybornie niezbędne będą przyprawy. Kompilacja papryki zwykłej i wędzonej z suszonym tymiankiem i ziołami prowansalskimi da piorunujący efekt.

3. Warzywa w postaci papryki, cukinii i selera naciowego nie tylko uzupełnią zupę, ale także przełamią jej smak, aby zupa nie była zbyt „ciężka”.

4. Zaczynamy. Do garnka włóż wędzonego kurczaka (u mnie udka) i zalej je około 1,5 litrami zimnej wody. Nastaw na gaz i dopraw liśćmi laurowymi, suszonym tymiankiem, ziołami prowansalskimi, oraz słodką i wędzoną papryką. Ile? Ile lubisz. Ja daję zawsze dużo przypraw. W tym przypadku są to 2 łyżki papryki, 1 łyżka papryki wędzonej i po łyżeczce suszonych przypraw. Gotuj kurczaka na wolnym ogniu 45 minut.

5. Wyjmij ugotowanego kurczaka i odłóż na bok, aby nieco przestygnął. Jeżeli chcesz wywar możesz przecedzić, aby stał się klarowny.

6. Do wywaru włóż namoczoną przez noc fasolkę i gotuj ją około 45 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

7. W międzyczasie przygotuj warzywa. Papryki oczyść z nasion i białych błonek, a następnie pokrój w niedużą kostkę. Pokrój w drobną kostkę cebulę i seler naciowy, a cukinię w kostkę grubą.

8. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i przesmaż na niej minut cebulę i seler naciowy. Po kilku minutach dorzuć na patelnię papryki oraz cukinię.

9. Smaż warzywa na wolnym ogniu przez kilka minut, aż puszczą smak i nieco zmiękną. Następnie wrzuć je do zupy. Dodaj do zupy również obrane i zgniecione ząbki czosnku. Ile? Do smaku. Gotuj zupę na wolnym ogniu do miękkości fasolki, czyli mniej więcej 10-15 minut.

Porada-> jeżeli fasolka w ciągu 45 minut gotowania nie zmiękła odpowiednio (nie stała się „al dente”) gotuj ją dalej bez dodawania warzyw. Przesmażone warzywa wrzuć dopiero wtedy, gdy fasolka będzie „na ząb” i wymagać jeszcze nie więcej, niż 10-15 minut gotowania.

10. Wyjmij z garnka 1-2 chochelki fasolki i przełóż do miski blendera. Dolej 1-2 chochelki zupy i zmiksuj fasolkę na gęstą pulpę.

11. Wlej zmiksowaną fasolkę do zupy. Dzięki tej czynności Twoja zupa fasolowa na wędzonym kurczaku nabierze niewiarygodnego smaku i nieco zgęstnieje.

12. Przestudzonego kurczaka pozbaw skóry, mięso oddziel od kości i posiekaj na nieduże kawałki. Wrzuć kurczaka do zupy.

Zupa fasolowa na wędzonym kurczaku sposób podania

Pora na wielki finał. Porządna fasolówka nie obejdzie się bez octu winnego z czerwonego wina. Wlej kilka łyżek do smaku. Z pewnością wzbogaci to jej smak. W razie konieczności dopraw zupę do smaku. Już wiesz, że to będzie Twoja najlepsza w życiu zupa fasolowa…

To jedna z moich ulubionych zup. Jeżeli lubisz fasolówki to nie wyobrażam sobie, abyś nie spróbowała, nie spróbowała właśnie tej zupy. Klnę się, że jest warta grzechu. I to niejednego.


Po dobrej zupie zjedz pyszne <<ciasto jogurtowe z dżemem>>.


Rekomendowane przepisy