Zupa gulaszowa na węgierską modłę

Oryginalna zupa gulaszowa z Węgier z dodatkiem kawałków wołowiny oraz papryki, cebuli i pomidorów.

Zupa gulaszowa jest przez Polaków uwielbiana. Chyba każdy z nas taką zupę kojarzy z kuchnią węgierską. Z jednej strony to dobrze, bo kuchnia węgierska jest bardzo smaczna, z drugiej to bardzo źle. Źle, bo większość Polaków tradycyjną zupę węgierską po prostu masakruje. Koncentrat pomidorowy, kluski, pieczarki, cukinia to tylko niektóre składniki, jakie lądują w naszych zupach gulaszowych robionych na węgierską modłę. Błagam Was, rodacy, odpuście (poznaj <<przepis na bogracz gulasz>>). Jeżeli zaś chcecie od oryginalnego przepisu nieco odejść mimo wszystko nie przesadzajcie. Odstępstwa, jak poniżej będą OK. Inne już nie.

Składniki

800 gramów łopatki lub karczku wołowego;
2 cebule;
marchewka;
pietruszka;
seler;
żółta papryka;
czerwona papryka;
duży pomidor;
wędzona słonina;
smalec z mangalicy;
czosnek;
mielona słodka papryka;
ostra papryka;
kminek;
2-3 kiście laurowe;
3 ziemniaki;
sól;

Zupa gulaszowa przepis

Mięso pokrój w dość drobną kostkę, podobnie jak słoninę. Jeśli wolisz użyj wieprzowiny zamiast wołowiny. To częsta praktyka stosowana na Węgrzech, ponieważ wieprzowina jest tańsza i szybciej się gotuje.

Przygotuj warzywa: papryki pozbaw białych błonek i pestek, umyj je i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pomidora natnij „na krzyż”, sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą i zdejmij z niego skórę. Obierz i pokrój w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę.

Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu, a następnie wrzuć cebulę i słoninę. Smaż na średnim ogniu, aby cebula się zeszkliła, a słonina wytopiła. Dorzuć marchewkę, seler i pietruszkę. Dodaj łyżeczkę kminku i smaż 3-4 minuty, aż warzywa nabiorą smaku. Wrzuć na patelnię mięso i smaż wszystko na średnim ogniu kolejne 5 minut.

Gdy mięso się zrumieni zdejmij patelnię z gazu. Wsyp 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki. Wymieszaj, aby tłuszcz połączył się z papryką. Wstaw patelnię z powrotem na gaz. Podsmaż 20 sekund, a następnie wlej na patelnię 2 szklanki gorącej wody. Wymieszaj wszystko, aby powstał jednolity sos. Wrzuć na patelnię pokrojonego w drobną kostkę pomidora, 2 listki laurowe, a także 3-4 ząbki czosnku. Dodaj sól i ostrą paprykę do smaku.

Przełóż zawartość patelni do dużego garnka, dodaj pokrojoną świeżą paprykę, uzupełnij gorącą wodą i gotuj zupę gulaszową na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięso jest miękkie dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodaj również do smaku mieloną, słodką paprykę i trochę kminku. Gotuj zupę około 10 minut, aby ziemniaki zmiękły.

Zupa gulaszowa propozycja podania

Zupę gulaszową doprawisz najlepiej ostrą pastą paprykową CSIPOS. Kupisz ją na Węgrzech, albo w Polsce w sklepach z żywnością węgierską. Podawaj gorącą z pszennym pieczywem ozdobioną zieloną papryką. Prawdziwa zupa gulaszowa smakuje absolutnie wyjątkowo.


Oto specjalnie dla Ciebie smakowita <<kanapka z salami i czosnkiem>> prosto z Węgier.

Rekomendowane przepisy