Zupa jarzynowa z frankfurterkami i kalafiorem

Zupa jarzynowa z kalafiorem i burakiem liściastym z dodatkiem cienkimi wędzonymi kiełbaskami frankfurterkami.

Zupa jarzynowa z frankfurterkami, na którą przepis w tym miejscu podaję winna się właściwie nazywać zupą buraczaną albo buraczano kalafiorową. Te właśnie dwa warzywa stanowią jej trzon, jednak o unikatowym smaku zupy decydują małe, niepozorne kiełbaski. Kiełbaski te to frankfurterki. To świetnie przyprawione, mocno wędzone kiełbaski wieprzowe wielkości parówek, jednak przewyższające te drugie pod każdym względem. Pamiętaj jednak, by użyć surowych frankfurterek, bo tylko wtedy gotowane oddadzą swój niezwykły smak zupie.

Składniki

1 litr domowego wywaru jarzynowego lub drobiowego;
4 surowe, mocno wędzone kiełbaski frankfurterki;
nieduży kalafior;
1 duży burak liściasty (boćwina, z ang. chard, z niem. mangold);
marchewka;
pietruszka;
czerwona papryczka chilli;
gęsta, kwaśna śmietana;
pęczek koperku;
sól, pieprz;

Zupa jarzynowa z kiełbaskami frankfurterkami przepis

Boćwinę umyj, oddzieli łodygi od liści. Łodygi pokrój w drobną kostkę, liście posiekaj. Marchewkę i pietruszkę obierz i umyj. Kalafiora podziel na różyczki i umyj pod bieżącą wodą.

W garnku zagrzej domowy wywar (poznaj przepis na wywar warzywny). Następnie wrzuć do garnka frankfurterki i posiekane łodygi boćwiny. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wyjmij z zupy kiełbaski i odłóż na bok, aby nieco przestygły. Do garnka wrzuć starte marchewkę i pietruszkę. Wrzuć do garnka również posiekane liście boćwiny, kalafiora oraz papryczkę chilli. Dodaj sól i pieprz do smaku. Uzupełnij całość gorącą wodą, aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy. Lepiej jednak, aby na tym etapie zupa była dość gęsta, ponieważ na koniec będziesz ją miksować, a wtedy nieco się rozrzedzi.

Gotuj zupę na wolnym ogniu 15 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie rozgotują się. Zupa już teraz smakuje trochę jak botwinka, trochę jak kalafiorowa. Frankfurterki pokrój na nieduże kawałki, takie „na jeden kęs”. Zdejmij garnek z zupą z gazu, a następnie nieco zmiksuj warzywa. Pamiętaj jednak, że część z nich musi pozostać nietknięta. To nie ma być przecież zupa krem.

Zupa jarzynowa z frankfurterkami sposób podania

Postaw zupę z powrotem na gaz, wrzuć do niej frankfurterki i zagotuj. W szklance zahartuj 2 łyżki śmietany chochelką gorącej zupy i wlej śmietanę do garnka. Ponownie zagotuj zupę, a następnie wyłącz gaz pod nią. Posiekaj drobno koperek, dodaj do zupy i zamieszaj. W razie konieczności dopraw jeszcze do smaku. Połączenie intrygujących warzyw z mocnym aromatem wędzonych kiełbasek powinno Ci zasmakować.


Wypróbuj niesamowity i uwielbiany przepis na gulasz z kurczaka z frankfurterkami. Jest moc, jest mnóstwo smaku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *