Zupa jarzynowa z kiełbasą i boczkiem

Zupa jarzynowa przygotowana z krojonych warzyw z kiełbasą i makaronem doprawiona słodką mieloną papryką.

Zupa jarzynowa z kiełbasą powstała jako alternatywa dla poświątecznego bigosu. Niejednokrotnie spotykamy się z sytuacją, kiedy w lodówce zalegają nam zbędne produkty i warzywa, które często ostatecznie lądują w koszu. Nie dopuszczaj do tego, nie marnuj żywności. Wystarczy otworzyć lodówkę i wyjąć wszystko to, co za chwilę się zepsuje, jeśli nie zostanie spożytkowane. Ja daję Ci przepis, a Ty wyczaruj swoją własną odlotową zupę. Na przykład zupę jarzynową z kiełbasą. Użyj po prostu tych składników, których chcesz się pozbyć z lodówki.

Składniki

500 ml domowego wywaru drobiowego
kawałek kiełbasy śląskiej lub paprykowanej
plaster boczku
duża cebula
trochę kiełbasy parówkowej
mała marchewka
trochę pietruszki
kawałek cukinii
seler naciowy
garść pieczarek
garść mrożonego zielonego groszku
sól, pieprz

Zupa jarzynowa z kiełbasą przepis

Przygotuj swoje składniki na zupę, którą zaraz zrobisz na bazie mojego przepisu. Powinno to być trochę warzyw i wędlin. Proporcje zależą od Ciebie i/albo od zawartości Twojej lodówki. Ja użyłem kiełbasy BIO parówkowej z Austrii, a także debreczynki paprykowanej. Oczywiście, że nie mam na co dzień w lodówce kiełbasy BIO parówkowej z Austrii. Podobnie, jak debreczynki paprykowanej. Przed Świętami przywiozłem je z Wiednia. W natłoku innych produktów świątecznych poniosły jednak klęskę i pozostały nietknięte w lodówce. Teraz wreszcie przyszła na nie pora.

Pokrój w drobną kostkę fenkuła i cebulę i wrzuć je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, dodaj również pokrojony w kostkę boczek. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.

Pokrój pieczarki i wrzuć na patelnię. Dodaj nieco soli i pieprzu. Smaż na nieco większym ogniu, aż pieczarki lekko się zrumienią. Nie przypal pozostałych warzyw! Następnie wrzuć na patelnię pokrojoną w półplastry kiełbasę parówkową. Smaż całość jeszcze 2-3 minuty. Przełóż zawartość patelni do garnka z podgrzanym wywarem drobiowym.

Zetrzyj na dużych oczkach tarki trochę marchewki, pietruszki i cukinię. Na opróżnioną przed chwilą patelnię wrzuć pokrojoną debreczynkę. Podsmaż ją, aby się zrumieniła i puściła nieco papryki. Wtedy dodaj starte warzywa. Dodaj sól, pieprz i smaż wszystko 7-8 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną i oddadzą smak. Przełóż zawartość patelni do garnka z wywarem i wcześniej przesmażonymi składnikami.

Wrzuć do zupy groszek. Dolej do garnka tyle gorącej wody, aby uzyskać satysfakcjonującą Cię gęstość zupy. Dodaj 2-3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki. Gotuj zupę jarzynową z kiełbasą na wolnym ogniu maksimum 10 minut.

Zupa jarzynowa z kiełbasą sposób podania

Gdy zupa jarzynowa z kiełbasą jest gotowa dopraw ją solą i pieprzem (jeśli potrzeba). Ja znalazłem w lodówce jeszcze trochę ugotowanego makaronu, więc i on wzbogacił moją zupę. Podawaj z kromką świeżego i pieczywa.


Wypróbuj przepis na sałatka szwajcarska z kiełbasą i serem. Super smak, sprawdzony przepis. Poznaj smak równie dobrej zupy, dowiedz się jak smakuje zupa z cukinią i grzankami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *