Zupa jarzynowa z pesto

Zupa jarzynowa na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem fasolki szparagowej, bobu i cukinii doprawiona domowym pesto bazyliowym.

Zupa jarzynowa z pesto o smaku aromatycznej bazylii to moja letnia propozycja. Włoch ze świeżych warzyw zrobiłby zapewne swoją minestrone, a ja proponuję „spolszczony” odpowiednik. Krótko mówiąc, zupa jarzynowa z pesto. Choć nazwy inne zupa ta sama. Tym bardziej, że do jarzynowej proponuję akcent włoski w postaci domowego pesto, które doskonale wzbogaca jej smak. Rzeczone pesto lepiej jest zrobić nieco wcześniej. Bo choć jest ono pyszne zaraz po przygotowaniu, to jednak lepiej smakuje, gdy składniki „przegryzą się”. Ja przyrządzam pesto na godzinę przed jego konsumpcją i pozostawiam na wierzchu, aby nabrało smaku. Uwierz, zupa jarzynowa z pesto jest wyborna. Nawet na upalne dni, pod warunkiem, że podasz ją w temperaturze pokojowej.

Składniki

spora garść liści bazylii;
garstka parmigiano reggiano;
3 ząbki czosnku;
100 ml oliwy extra vergine;
szczypta soli;
1,5 litra domowego bulionu warzywnego;
1 spora żółta cukinia;
2 lub 3 ziemniaki;
300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
500 gramów świeżego bobu;
jedna marchewka;
1 lub 2 łodygi selera naciowego;
1 cebula;

Zupa jarzynowa z pesto przepis

Moje pesto do zupy jarzynowej tylko niewiele różni się od tego oryginalnego liguryjskiego (genovese). Wystarczy spora garść liści bazylii, garstka parmigiano reggiano, 1 ząbek czosnku, około 100 ml oliwy extra vergine, a także szczypta soli. Wszystkie składniki pesto włóż do miski blendera i zmiksuj. Jeżeli jest za gęste dolej jeszcze nieco oliwy. Pesto winno być lekko lejące się. Gotowe pesto przelej do miseczki i odłóż na bok.

Składniki „jarzynówki” to 1 spora żółta cukinia, 2 lub 3 ziemniaki, 300 gramów zielonej fasolki szparagowej, jedna marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 lub 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 500 gramów bobu. Bób opłukaj i przełóż do miski. Fasolkę szparagową oczyść z włókien, umyj i przełóż do drugiej miski. Do trzeciej miski wrzuć umytą i pokrojoną w spore kawałki cukinię. Wreszcie do ostatniej miski wrzuć pokrojone w drobną kosteczkę składniki soffritto (marchewka, cebula, seler naciowy, czosnek).

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i wrzuć posiekane czosnek, marchewkę, seler i cebulę. Smaż wszystko na małym ogniu około 8 minut mieszając od czasu do czasu. Podczas gdy soffritto się smaży  na wrzącą, osoloną wodę wrzuć bób i gotuj 5 minut od zawrzenia.

Porada-> soffritto to włoska baza do wielu dań. Smaż warzywa na małym ogniu i dopilnuj, aby się nie zrumieniły

W garnku rozgrzej łącznie 1,5 litra bulionu warzywnego i wody (w proporcji według własnych preferencji). Przełóż do garnka zawartość patelni i wrzuć fasolkę szparagową. Gotuj na średnim ogniu 5 minut. Do zupy dorzuć pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotuj następne 5 minut. W międzyczasie odcedź bób, a gdy lekko przestygnie (lub gdy masz żelazne palce) wyłuskaj go z łupinek.

Do zupy dorzuć cukinię. Gotuj zupę, aż wszystkie warzywa będą „al dente” (nie doprowadź, aby się rozgotowały!). Powinno to zająć jeszcze około 5 minut. Jeśli trzeba dolej w tym momencie jeszcze nieco wody lub bulionu warzywnego. Na koniec wrzuć wyłuskany bób, zamieszaj całość, zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut, aż nieco przestygnie.

Zupa jarzynowa z pesto propozycja podana

Wlej zupę na talerze, a na wierzchu rozłóż po 2 łyżki pesto. Zamieszaj delikatnie zupę. Jeśli trzeba dosól do smaku. Oto <<zupa minestrone>> we włoskiej szacie. Super przepis, pyszna zupa.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *