Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem

Doskonała i prosta w przygotowaniu zupa kalafiorowa przyrządzona na bazie wywaru z kurzych skrzydełek.

Zupa kalafiorowa jest jedną z tych, które uwielbiam. Kalafior można już kupić całkiem smaczny, więc tym bardziej pora na zupę z tym popularnym warzywem nastała. Po raz pierwszy do zupy kalafiorowej dodałem świeżego koperku i okazało się to strzałem w „dychę”. Jeżeli połączenie kalafior i koperek Ci nie pasuje przygotuj zupę po swojemu. Jeżeli jednak spróbujesz tej wersji myślę, że ją polubisz. Jak każdą dobrą domową zupę i tę przyrządzam na lekkim bulionie z kurzych skrzydełek.

Składniki

6 kurzych skrzydełek;
jarzyna jak do rosołu;
kilka ziemniaków;
1 kalafior;
1 duża marchewka;
pęczek koperku;
gęsta, kwaśna śmietana;
1 łyżka mąki pszennej;
sól, pieprz;

Zupa kalafiorowa przepis

Mój bulion drobiowy musi być mocno warzywny, dlatego moja „porcja rosołowa” warzyw jest duża. A ponieważ jest wiosna to i kawałek kalarepki się w niej znalazł. Oprócz jarzyny do rosołu potrzebne do zupy kalafiorowej będą kilka ziemniaków, oczywiście kalafior i dobra, jak najlepsza kwaśna śmietana.

Przygotowujemy wywar na zupę

Sześć sporych kurzych skrzydełek opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 2,5 litrami zimnej wody, następnie całość zagotuj. Jarzyny obierz, opłucz pod bieżącą wodą, cebulę opal, jak do rosołu. Do garnka ze skrzydełkami włóż całą jarzynę, wsyp 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę zmiażdżonego pieprzu kolorowego. Gotuj bulion na wolnym ogniu około 45 minut.

Podczas gdy bulion się gotuje pokrój ziemniaki i 1 dużą marchewkę w drobną kostkę, a kalafiora podziel na nieduże różyczki. Dla podkreślenia smaku wywaru odcięty głąb z kalafiora możesz również dodać do gotującego się bulionu. Gdy bulion jest gotowy wyjmij z niego wszystkie jarzyny i skrzydełka.

Rozgotowane jarzyny nie będą Ci już potrzebne, za to skrzydełka w tym momencie zwykle szybko znikają, jako przystawka przed zupą.

Bulion drobiowy przelej przez gazę, aby pozbyć się niepotrzebnych pozostałości po jego gotowaniu. Delikatny, o wyraźnym smaku warzyw bulion drobiowy w ilości około 2 litrów to dobra baza do każdej domowej zupy. Zagotuj bulion i wrzuć do niego różyczki kalafiora i marchewkę. Dołóż do zupy ziemniaki i gotuj zupę około 10 minut, aby kalafior był „al dente” (nie rozgotuj go!).

Zupa kalafiorowa wymaga zaklepania!

W szklance rozmieszaj łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj do niej 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, wymieszaj dokładnie, zahartuj chochelką zupy i przelej całość do zupy kalafiorowej. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i bardzo krótko ją zmiksuj (około 3 sekund). Poprawi to konsystencję, a także  smak i kolor zupy. Na koniec wrzuć dużą garść posiekanego koperku.

Zupa kalafiorowa smakuje znakomicie w dniu przygotowania, jak i na drugi dzień. O ile doczeka do dnia następnego.


Może zainteresuje Cię także zupa kalafiorowa po indyjsku>> lub zupa krem z kalafiora . Obie zupy są naprawdę warte grzechu!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *