Zupa kapuściana z Piemontu z serem taleggio

Zupa kapuściana na bazie siekanej i blanszowanej białej kapusty z dodatkiem układanych warstwowo kawałków pieczywa i plastrów sera taleggio, zalana na koniec bulionem drobiowym.

Zupa kapuściana na lekkim bulionie drobiowym przygotowana na bazie siekanej i blanszowanej białej kapusty z dodatkiem układanych warstwowo kawałków pieczywa i plastrów sera taleggio. Ta zupa kapuściana rodem z włoskiego Piemontu to kolejne włoskie danie, które udowadnia, że prostota kuchni włoskiej tworzy arcydzieła kulinarne, ponieważ smak dań po prostu zwala z nóg. Powiesz, że tak można napisać o większości porządnych zup, ale uwierz, że ta jest absolutnie wyjątkowa. Dobra, biała kapusta w połączeniu z domowym bulionem, czosnkiem, ciabattą i aksamitnym, kremowym serem, który pod wpływem gorącego bulionu zaczyna się roztapiać i ciągnąć. Czy trzeba Cię jeszcze zachęcać?

Składniki

1,5 litra domowego bulionu drobiowego;
600 gramów białej kapusty;
150 gramów włoskiego sera taleggio;
4 ząbki czosnku;
60 gramów startego parmezanu;
2 kromki ciabatty;
sól, pieprz;

Zupa kapuściana z Piemontu przepis

Przygotuj młodą białą kapustę, około 200 gramów na osobę. Zachowaj kilka ładniejszych liści zewnętrznych kapusty, a pozostałą część poszatkuj (oczywiście bez głąba). Poszatkowaną kapustę wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę, garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedź i odstaw na bok.

Przygotuj 150 gramów włoskiego sera taleggio (ser możesz pokroić w dużą kostkę, ale równie dobrze możesz go pokroić w drobniejsze kawałki), 4 ząbki czosnku, 60 gramów świeżo startego parmezanu, a także 2 kromki ciabatty. Podgrzej 1,5 litra domowego bulionu drobiowego.

W garnku układaj kolejne warstwy kapusty, pokruszonej ciabatty, kawałków sera taleggio i startego parmezanu. Każdą warstwę dobrze popieprz. Ułóż tyle warstw, na ile wystarczy Ci składników. W zależności od wielości garnka tych warstw z podanej ilości składników wyjdzie 3 lub 4. Na koniec ostatniej warstwy dodaj dodatkowo parmezan i sporo pieprzu. Zapal mały gaz pod garnkiem. W środku warstw wydrąż studnię i wlewaj po chochelce gorący bulion. Powolutku, tak aby bulion wchłaniany był na bieżąco przez warstwy. Bulionu nalej tyle, aby lekko przykrył ostatnią warstwę.

Zupa kapuściana sposób podania

Na patelni rozgrzej 50 gramów masła i wrzuć pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Powinny się pięknie zbrązowić (nie przypal, bo czosnek będzie gorzki!). Dodaj do zupy przygotowany przed chwilą czosnek z masłem i całość bardzo delikatnie zamieszaj. Musi być gorąca, więc podawaj od razu.


Koniecznie wypróbuj również przepis na pańczkraut. Wyjątkowy przepis, wyjątkowy smak.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *