Zupa koperkowa z ryżem super przepis

Zupa koperkowa na bulionie drobiowym z dodatkiem kurczaka, z ryżu i świeżym koperkiem doprawiona na koniec kwaśną śmietaną.

Zupa koperkowa może być przyrządzona „na gwoździu”, ale również na wywarze np. z kości schabowej, albo z kurczaka. Moja koperkowa powstała na bazie aromatycznego, dobrze doprawionego wywaru z kurczaka i zawiera całe mięso z ugotowanego kurczaka. Jeśli jednak wolisz zupę z bardziej zdecydowanym smakiem koperku nie musisz mięsa dodawać w ogóle, albo dodać go jedynie część. Zwykle koperkową robię na kości schabowej, więc smak oczywiście jest inny. Ale zupa koperkowa na wywarze z kurczaka jest naprawdę OK. Spróbuj,  będzie Ci smakować.

Składniki

2 ćwiartki z kurczaka;
1 marchewka;
1 pietruszka;
3 liście laurowe;
5 ziaren ziela angielskiego;
kawałek pora;
kawałek selera;
1-2 ząbki czosnku;
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach;
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich;
kawałek opalonej na gazie cebuli;
100 gramów ryżu basmati;
duży pęczek świeżego koperku;
1 łyżka mąki pszennej;
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany;

Zupa koperkowa z ryżem przepis

Dwie ćwiartki z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej 1,2 litra zimnej wody, zagotuj, usuń szumowiny, zmniejsz ogień, a następnie gotuj pod około 45 minut. Przygotuj składniki potrzebne do „podkręcenia” smaku wywaru. Warzywa i przyprawy wrzuć do wywaru z kurczaka, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj wszystko 15 minut na wolnym ogniu.

Podczas gdy wywar się gotuje ugotuj 100 gramów sypkiego ryżu, np. basmati.

Gdy wywar z kurczaka jest gotowy odcedź i przecedź go dokładnie przez gazę. Zachowaj ugotowaną marchewkę i pokrój ją w kosteczkę. Ugotowanego kurczaka pozbaw kości i skóry, a mięso podziel na małe kawałki.

Zupa koperkowa sposób przygotowania

W szklance rozpuść 1 płaską łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj 2 łyżki gęstej, kwaśnej 18% śmietany, a następnie zahartuj wszystko zupą i wlej do garnka. Wrzuć do zupy mięso z kurczaka, pokrojoną marchewkę oraz dwie spore garści (lub więcej) drobno posiekanego koperku.

Do zupy dodaj również ugotowany wcześniej ryż. W razie konieczności dopraw zupę jeszcze solą i/lub pieprzem. Zupa koperkowa jest gotowa. To jedna z najsmaczniejszych polskich zup.


Spróbuj wyjątkowy przepis na eintopf w stylu kreteńskim i zajadaj się dobrym obiadem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *