Zupa krem pietruszkowy z imbirem i kurkumą

Zupa krem pietruszkowy na wywarze jarzynowym z dodatkiem warzyw korzeniowych oraz z imbirem i czosnkiem doprawiona kolendrą i kurkumą.

Zupa krem pietruszkowy to porcja sycącej, aromatycznej i mocno rozgrzewającej zupy. W zależności od ilości dodanego przez Ciebie imbiru „moc” zupy może być mniejsza lub większa. Bazą zupy jest oczywiście domowy bulion warzywny, który możesz zrobić w 30 minut. Bez wątpienia lepiej jest raz na jakiś ugotować gar takiego bulionu i zamrozić w porcjach np. litrowych lub półlitrowych. Mając wcześniej przygotowany bulion ta zupa trafi na Twój stół zaledwie w kilkanaście, no może w dwadzieścia minut. Myśle, że warto.

Składniki

1200 ml domowego bulionu warzywnego;
1 łodyga selera naciowego;
1 średnia marchewka;
2 średnie pietruszki;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
kawałek świeżego imbiru;
1 łyżeczka mielonej kolendry.
pół łyżeczki mielonej kurkumy;
kilka plastrów dojrzewającej wędliny lub surowego, wędzonego boczku;
sól, pieprz;

Zupa krem pietruszkowy przepis

Przed przystąpieniem do gotowania zupy przygotuj około 1,2 litra domowego bulionu warzywnego. Taki z kostki odpada. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, a następnie pokrój w nieduże kawałki. Seler naciowy posiekaj byle jak. Imbir obierz i pokrój w plasterki, czosnek obierz i posiekaj.

Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć wcześniej przygotowane marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, a także imbir i czosnek. Smaż warzywa na średnim ogniu około 7 minut, aby nieco zmiękły i nabrały smaku. Warzywa nie powinny się zrumienić. Taka baza warzywna nazywa się soffritto. W garnku zagrzej bulion warzywny i wrzuć do niego przesmażone warzywa. Gotuj zupę na wolnym ogniu 10 minut. Dopraw zupę jedną łyżeczką mielonej kolendry. Dodaj do zupy również pół łyżeczki mielonej kurkumy. Na koniec dopraw solą i pieprzem, jeżeli potrzeba.

Podczas gdy zupa się gotuje przesmaż na suchej patelni szynkę tak, aby stała się chrupiąca.

Zupa krem pietruszkowy sposób podania

Gdy zupa krem pietruszkowy z imbirem jest gotowa zdejmij garnek z gazu i zmiksuj ją. W razie konieczności dolej do zupy nieco bulionu, aby była rzadsza. Zupa najlepiej smakuje podana z chrupiącym plasterkiem dojrzewającej szynki lub boczku.


Równie dobra będzie <<zupa pietruszkowa z grzankami>>, na pewno ją polubisz. Albo świetny domowy <<barszcz czerwony błyskawiczny>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *