Zupa krem z brokuła jest powszechnie znana i lubiana. Przepisów na krem z brokuła jest wiele, a i ja mam swój własny. Prezentuję zatem moją wersję, taką z dodatkiem świeżej bazylii, która wspaniale wzbogaca smak zupy. I choć wydawać się może nieporozumieniem, że bazą mojego kremu z brokuła są ziemniaki, to właśnie dzięki nim brokuł i liście świeżej bazylii brylują i nadają jej smak. Ziemniaki dodają zupie aksamitnego wykończenia, a także zagęszczają ją. Dzięki nim zupa jest gładka i delikatna. Twoim zadaniem będzie jedynie użycie takich proporcji warzyw, aby zupa była jak najlepsza dla właśnie dla Ciebie. Jednak sugeruję, aby nie pomijać żadnego składnika.
Składniki
1 brokuł o wadze około 500 gramów;
100 gramów świeżego szpinaku;
spora garść świeżych liści bazylii;
1,2 litra wrzącego bulionu warzywnego;
400 gramów ziemniaków;
1 cebula;
2-3 ząbki czosnku;
sól, pieprz;
Zupa krem z brokuła przepis
Zagotuj w garnku 1,2 litra bulionu warzywnego. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej nieco oliwy i zeszklij posiekaną cebulę (nie rumień jej). Następnie wrzuć posiekany lub zmiażdżony (jak wolisz) czosnek i smaż jeszcze jedną minutę ciągle mieszając. Zawartość patelni przełóż do garnka z gotującym się bulionem warzywnym. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj wszystko 5 minut.
Podczas gdy ziemniaki się gotują umyj pod bieżącą wodą 100 gramów świeżego szpinaku, a następnie otrzep z nadmiaru wody. Małego brokuła o wadze 500 gramów również umyj i podziel na różyczki. Wykorzystaj również głąb brokuła, pokrój go w cienkie paseczki. Następnie wrzuć brokuła do garnka z zupą i gotuj całość kolejne 5 minut, aby warzywa zmiękły. Po tym czasie dodaj do zupy liście szpinaku, popieprz dodaj trochę soli i gotuj 1 minutę.
Zdejmij garnek z gazu, wrzuć do zupy sporą garść świeżych liści bazylii, a na koniec zmiksuj zupę w malakserze. Podawaj przyozdobioną kleksem gęstego jogurtu lub śmietany.
Oto znakomita zupa krem pietruszkowy z imbirem przepis sprawdzony wielokrotnie.