Zupa krem z brokuła świeżą bazylią pachnąca

Zupa krem pietruszkowy przyrządzona została z gotowanych w domowym bulionie ziemniaków, brokuła i liści bazylii, które na koniec zostały zmiksowane na zupę krem.

Zupa krem z brokuła jest powszechnie znana i lubiana. Przepisów jest wiele, a i ja mam swój własny. Prezentuję zatem moją wersję, taką z dodatkiem świeżej bazylii, która wspaniale wzbogaca smak zupy. I choć wydawać się może nieporozumieniem, że bazą mojego kremu z brokuła są ziemniaki, to właśnie dzięki nim brokuł i liście świeżej bazylii brylują i nadają jej smak. Twoim zadaniem będzie jedynie użycie takich proporcji warzyw, aby zupa była jak najlepsza dla właśnie dla Ciebie.

Składniki

1 brokuł o wadze około 500 gramów;
100 gramów świeżego szpinaku;
spora garść świeżych liści bazylii;
1,2 litra wrzącego bulionu warzywnego;
400 gramów ziemniaków;
1 cebula;
2-3 ząbki czosnku;
sól, pieprz;

Zupa krem z brokuła przepis

Na patelni rozgrzej nieco oliwy i zeszklij drobno posiekaną cebulę (nie rumień jej). Następnie wrzuć zmiażdżony czosnek i smaż jeszcze jedną minutę ciągle mieszając. Zawartość patelni przełóż do garnka, wlej do niego 1,2 litra wrzącego bulionu warzywnego. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj wszystko 5 minut.

Podczas gdy ziemniaki się gotują umyj pod bieżącą wodą 100 gramów świeżego szpinaku, a następnie otrzep z nadmiaru wody. Małego brokuła o wadze 500 gramów pokrój w niewielkie kawałki. Następnie wrzuć brokuła do garnka z zupą i gotuj całość kolejne 5 minut, aby warzywa zmiękły. Dodaj liście szpinaku, popieprz i gotuj 1 minutę.

Zdejmij garnek z gazu, wrzuć do zupy sporą garść świeżych liści bazylii, a na koniec zmiksuj zupę w malakserze. Podawaj przyozdobioną kleksem gęstego jogurtu lub śmietany.


Oto znakomita <<zupa krem pietruszkowy z imbirem przepis>> sprawdzony wielokrotnie.


Rekomendowane przepisy