Zupa krem z dyni z imbirem

Zupa krem z dyni z nutą imbiru, okraszona oryginalnym styryjskim olejem z pestek dyni i chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni.

Zupa krem z dyni z nutą imbiru, okraszona oryginalnym styryjskim olejem z pestek dyni i chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni. Taka zupa na początek sezonu dyniowego to pozycja obowiązkowa. Zupa krem z dyni jest bardzo aromatyczna, bardzo smaczna i myślę, że smakować będzie każdemu. Przygotowuje się ją naprawdę szybko, o ile dysponujesz wcześniej przygotowanym wywarem jarzynowym. Zupa cudownie wypełnia aromatem całą kuchnię w jesienne, chłodne wieczory. Pozycja obowiązkowa dla każdego smakosza.

Składniki

1 dynia piżmowa o wadze 1,5 kilograma;
1 średnia marchewka;
800 ml <<domowy wywar warzywny>>;
1 cebula;
pół łyżeczki mielonej kurkumy;
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego;
pół łyżeczki mielonej, ostrej papryki;
laska cynamonu;
1 ząbek czosnku;
1 łyżka startego imbiru;
pestki dyni styryjskiej lub zwykłe;
olej z pestek dyni styryjskich;

Przepis na zupę krem z dynii

Pokrój i obierz ze skórki dynię o wadze około 1,5 kilograma. Najlepsza bez wątpienia jest dynia piżmowa. Jest nieco droższa od pozostałych, ale ma bardzo aksamitną strukturę, jest słodziutka no i prawie w ogóle nie ma pestek. Każdy z kawałków dyni oczyść z pestek, obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę wielkości około dwóch centymetrów.

Na patelni rozgrzej oliwę, po czym wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, a także szczyptę mielonej, ostrej papryki. Na koniec dorzuć do przypraw laskę kory cynamonowej. Smaż 30 sekund, a następnie dorzuć drobno posiekany ząbek czosnku i łyżkę startego, świeżego imbiru. Smaż kolejne 30 sekund.

Na patelnię wrzuć posiekaną dynię oraz pokrojoną w kostkę lub talarki średnią marchewkę. Wymieszaj dokładnie, aby cebula z przyprawami oblepiła dokładnie warzywa. Smaż na wolnym ogniu kilka minut, aby warzywa lekko zmiękły. Wlej około 800 ml wywaru warzywnego i gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Zupa krem z dynii propozycja podania

Zdejmij z ognia, wyjmij laskę kory cynamonowej, a na koniec zmiksuj zupę blenderem. Gdy zupa krem z dyni jest za gęsta możesz dolać jeszcze wywaru warzywnego. Dopraw do smaku jeśli uznasz to za konieczne (sól, pieprz, świeży imbir). Podawaj polaną łyżeczką oleju z pestek dyni i posypaną prażonymi pestkami dyni.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *