Aromatyczna zupa krem z kalafiora przyrządzona na wywarze jarzynowym z dodatkiem sera, podana z grzankami i chrupiącą szynką. Ta zupa z kalafiora to pozycja obowiązkowa dla amatorów zup. Zupa zaskoczy Was smakiem szczególnie, jeśli udekorujecie ją na mój sposób. Krem z kalafiora proponuję bowiem podać z przesmażoną, chrupiącą, aromatyczną szynką szwarcwaldzką. Plus chrupiące grzanki z chleba żytniego przesmażone na pozostałym na patelni po smażeniu szynki „smaczku”. Dzięki takiej kompozycji smaków otrzymujemy przepyszną zupę, którą zajadać się można przez cały rok.
Składniki
1 kalafior o wadze około 500 gramów;
120 gramów twardego, wędzonego sera żółtego, najlepszy oczywiście oscypek;
80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
2 kromki dobrego, żytniego chleba na zakwasie;
1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego;
łodyga selera naciowego;
cebula;
nieduża marchewka;
musztarda Dijon lub inna „z charakterem”;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;
Zupa krem z kalafiora przepis
Kalafiora obierz z liści, usuń głąb, a następnie podziel go na różyczki. Umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w drobną kostkę marchewkę, łodygę selera naciowego, a także cebulę. Rozgrzej garnek, wlej trochę oliwy i wrzuć do niego marchewkę, cebulę i selera. Zamieszaj, zmniejsz ogień i duś warzywa około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzuć do warzyw kalafiora i smaż wszystko kolejne 10 minut. Jeżeli kalafior się nieco przypali nie przejmuj się, dzięki temu zupa będzie jeszcze lepsza. Do przesmażonych warzyw wlej 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego (jaki lubisz) i gotuj zupę na małym ogniu przez następne 10 minut.
Przygotuj szynkę szwarcwaldzką oraz chleb. Pokrój go w kromki, a następnie na małe kostki. Zetrzyj na grubych oczkach tarki ser. Jeżeli nie masz oscypka oczywiście możesz go zastąpić innym serem o ciekawym Twoim ulubionym smaku. Szynkę przesmaż na suchej patelni, a następnie zrób na niej grzanki. Dzięki pozostałemu na patelni aromatowi szynki grzanki będą miały wyjątkowy smak.
Zupa krem z kalafiora sposób podania
Zupę krem z kalafiora zdejmij z ognia, posól (jeżeli potrzeba), dodaj sporo pieprzu, a także zetrzyj trochę gałki muszkatołowej. Dodaj do zupy starty ser i 1-2 łyżeczki musztardy. Zamieszaj delikatnie całość. Na koniec blenderem zmiksuj zupę na gładko. Podawaj tę pyszną zupę posypaną chrupiącą szynką szwarcwaldzką i równie chrupiącymi grzankami. Absolutna rewelacja, gorąco polecam.
Zupa kalafiorowa z ziemniakami przepis smakowity i prosty. Zachęcam.