Zupa krem z pora z grzankami łatwy przepis

Zupa krem z pora gotowana na bazie wywaru z kurczaka z dodatkiem pora i ziemniaków, a następnie zmiksowana i doprawiona śmietanką.

Zupa krem z pora udowadnia, że nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy tego charakterystycznego w smaku warzywa mogą się do niego przekonać. Kluczem jest po pierwsze wybór właściwych porów, a po drugie sposób przygotowania tej pysznej zupy. Efekt finalny to łagodny, aksamitny krem, który przyjemnie łechce podniebienie. Zupę przygotowuje się szybko i łatwo. Nie trać zatem czasu i bierz się do roboty. Bo warto.

Składniki

kilka porów
duży ziemniak
elementy z kurczaka na rosół
jarzyna do rosołu
słodka śmietanka
sól, pieprz

Przepis na krem z pora

Zwróć uwagę, aby Twoje pory miały jak najwięcej jasnozielonej części. Będą wtedy delikatniejsze w smaku od tych z długą białą częścią.

Przygotuj wywar drobiowy. W tym celu elementy z kurczaka umyj i włóż do garnka. Następnie dodaj obraną marchewkę, kawałek pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Posól, dodaj pieprz w ziarenkach i gotuj około godziny na wolnym ogniu. Otrzymany rosół przecedź przez gazę. Ugotowane elementy kurczaka możesz zjeść już teraz, chyba że mięso z kurczaka dodasz na koniec do zupy jako dodatek.

Wywar drobiowy nie powinien być za mocny w smaku, bo zakłóci smak kremu z pora. Najlepiej jest połączyć go z gorącą wodą w osobnym naczyniu do uzyskania pożądanego smaku wywaru.

Z porów odkrój liście i korzenie. Następnie pokrój je w plasterki. Ziemniaka obierz i pokrój w niedużą kostkę. Wywar na zupę zagotuj, a następnie wrzuć do niego pokrojone warzywa. Gotuj je 10-15 minut na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, a krem z pora nabierze smaku. Zdejmij garnek z zupą z palnika i zmiksuj blenderem na gładką zupę.

Zupa krem z pora sposób przygotowania

Ponownie postaw garnek na palnik i wlej do zupy śmietanę. Sam musisz ocenić, ile jej dać. Moim zdaniem wystarczą 2-4 łyżki, aby wzmocnić smak, ale nie zabić go. Na koniec zupę dopraw świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą i gałką muszkatołową według uznania. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie gotuj ją 1-2 minuty na wolnym ogniu.

Podawaj z grzankami (poznaj <<przepis na grzanki na boczku>>) i ewentualnie z kawałkami kurczaka, na bazie którego powstał wywar do Twojego kremu z pora. Całość ozdób natką pietruszki.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *