Zupa krem ze szparagów z grzankami

Zupa krem przygotowana z gotowanych białych szparagów doprawiona słodką śmietanką, a następnie zmiksowana i podana z zielonymi szparagami oraz grzankami.

Zupa krem przygotowana z gotowanych białych szparagów doprawiona słodką śmietanką, a następnie zmiksowana i podana z zielonymi szparagami oraz grzankami. Ta zupa ze szparagów to jedno z najważniejszych i najpopularniejszych dań ze szparagów w szczycie sezonu na nie, czyli w okresie maj czerwiec. Szparagi mają wielu amatorów, ponieważ są bogate w witaminy i błonnik, a w smaku niezwykłe i kruche. Smakosze mogą wybierać pomiędzy szparagami białymi i zielonymi, które zdecydowanie różnią się smakiem między sobą. Nie każdemu smak szparagów odpowiada, dlatego mój moja zupa krem ze szparagów została nieco „podrasowana”. Myślę, że ta wersja zasmakuje każdemu.

Składniki

pęczek białych szparagów (minimum 500 gramów);
kilka cienkich zielonych szparagów;
słodka śmietanka;
duży ziemniak;
cytryna;
1 mała cebula;
800 ml domowego bulionu warzywnego;
sól, pieprz;

Zupa krem ze szparagów przepis

Przygotuj wszystkie składniki (dowiedz się <<jak przygotować wywar warzywny>>).

Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę, ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę, a cebulę drobno posiekaj w kostkę. W niedużym garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć cebulę. Smaż ją, aby się zeszkliła.

Wlej do garnka 800 ml gorącego bulionu warzywnego, wrzuć ziemniaka i odrobinę startej skórki z cytryny. Zetrzyj do smaku trochę gałki muszkatołowej, przykryj garnek i gotuj wszystko na wolnym ogniu 10 minut.

Z białych szparagów odetnij zdrewniałe końcówki, a następnie obierz szparagi przy pomocy obieraczki do warzyw. Obierki i zdrewniałe końcówki możesz zamrozić, przydadzą się do przygotowywania wywaru ze szparagów przy pierwszej nadarzającej się okazji. Obrane białe szparagi pokrój w małe kawałeczki i wrzuć do gotującej się zupy. Wciśnij nieco soku z cytryny, pamiętaj, że zawsze możesz dodać cytryny w razie potrzeby, ale gdy „przedobrzysz” uratować smak będzie dużo trudniej. Ponownie przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę 10 minut.

Do zupy wlej około 80 do 100 ml słodkiej 30 % śmietany, zupa jest kwaskowa od cytryny, zatem słodka śmietana doskonale zrównoważy jej smak. Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zupa powinna mieć zrównoważony smak, lekko cytrynowy, łagodny, ale z lekką nutą ostrości. Wyłącz gaz pod garnkiem, zmiksuj zupę blenderem bardzo dokładnie, aby stała się aksamitna i gładka.

Zupa krem ze szparagów sposób podania

Umyj zielone szparagi, osusz je, a następnie odetnij zdrewniałe końcówki. Szparagi przekrój wzdłuż na połowę, a następnie w poprzek na mniejsze kawałki. Do małego garnka z gotującą się osoloną wodą wrzuć przygotowane kawałki zielonych szparagów. Gotuj je 3 minut, a następnie odcedź i przelej zimną wodą, aby nie straciły pięknego, zielonego koloru. Zielonymi szparagami udekoruj swoją zupę.

Smakuje doskonale z domowymi grzankami, udekorowana zielonymi szparagami i skropiona Twoim ulubionym olejem (np. lnianym).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *