Zupa meksykańska z kurczakiem

Zupa meksykańska przygotowana na bazie wywaru drobiowego podana z kurczakiem, papryczką chipotle, warzywami i świeżą kolendrą.

Zupa meksykańska z kurczakiem to bogactwo aromatów i smaku. Ale dla mnie jest ona naprawdę wyjątkowa głównie z powodu jednego składnika, czyli ostrej, wędzonej, dojrzałej papryczki jalapeno w sosie pomidorowym adobo. Taką papryczkę można bez większego problemu kupić za przyzwoite pieniądze w delikatesach i większych marketach. Taka mała puszka z „chipotle w sosie adobo” (oficjalna nazwa) wystarczy Ci na 2-4 razy, ponieważ papryczka ta jest niezwykle aromatyczna i ostra. Jeden składnik, który sprawi, że pokochasz tę zupę.

Składniki

2 litry domowego bulionu drobiowego;
trochę mięsa gotowanego kurczaka;
puszka ciecierzycy;
mała puszka papryczki chipotle w sosie pomidorowym;
dojrzałe awokado;
duża marchewka;
1 większa cebula;
2 ząbki czosnku;
pęczek świeżej kolendry;
1 limonka;
sól, pieprz;

Zupa meksykańska z kurczakiem przepis

Na początku ugotuj bulion drobiowy z trzech podudzi z kurczaka. Do garnka z oprócz kurczaka wrzuć trochę warzyw, jak do rosołu. Dobrze by było dorzucić również kilka gałązek świeżej kolendry i mięty. Oczywiście kilka ziarenek pieprzu nie zaszkodzi. Ważne, aby wywar był smaczny, ponieważ będzie on bazą tej zupy (potrzeba będzie max 2 litry bulionu).

Pozostałe składniki meksykańskiej zupy to dojrzałe awokado, jedna duża marchewka, puszka ciecierzycy, jedna limonka, pęczek świeżej kolendry, jedna większa cebula, dwa ząbki czosnku oraz, co najważniejsze, mała puszka papryczki chipotle w sosie pomidorowym (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością, ale również w większych marketach).

Wyjmij z puszki papryczki chipotle (1-2 sztuki, są naprawdę ostre i aromatyczne, nie przesadź z ilością) i posiekaj. Czosnek obierz i pokrój. Marchewkę i cebulę pokrój w dość drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej nieco oliwy i smaż cebulę i marchewkę przez kilka minut. Następnie dorzuć czosnek i smaż jeszcze minutę (zobacz <<przepis na wołowinę długo pieczoną>> z dodatkiem chipotle).

Wyjmij z garnka ugotowanego kurczaka, a część bulionu przelej na patelnię. Dodaj liście kolendry i papryczkę chipotle wraz z sosem. Zagotuj.

Zawartość patelni przelej do garnka z bulionem drobiowym. Dopraw solą i pieprzem i gotuj zupę pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut.

Zupa meksykańska z kurczakiem propozycja podania

Podczas gdy zupa się gotuje pokrój ugotowanego kurczaka na małe lub większe kawałki, jakie lubisz i wrzuć go do zup . Wrzuć do zupy również odsączoną i przepłukaną ciecierzycę.  Zupę posyp na koniec posiekaną świeżą kolendrą i wciśnij do niej do smaku sok z limonki. Podawaj z pokrojonym w kostki awokado, listkami świeżej kolendry i ewentualnie pokruszonym serem typu feta.


Poznaj <<przepis na zupę meksykańską z wołowiną i fasolą>>, smak rewelacyjny, łatwe przygotowanie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *