Zupa na cielęcinie ma cudne właściwości. Jest lekko kleista, tyko lekko tłustawa jeśli użyć odpowiedniego kawałka mięsa i niezwykle zdrowa. Wychowywany byłem w czasach, kiedy cielęcina była swoistym panaceum. Cielęcina, jak i wszelkie wywary na niej były wręcz zalecane np. osobom chorym na cukrzycę. Dzisiaj dietetycy całkowicie zmienili pogląd na te sprawy, ja jednak nadal wierzę w zbawienną moc cielęciny.
Składniki
gicz cielęca o wadze 1,5 kilograma;
1 noga cielęca (kości);
jarzyna, jak do rosołu;
1 brokuł;
1 żółta cukinia;
3-4 ziemniaki;
natka pietruszki;
pęczek koperku;
2 czerwone papryczki chilli;
ziele angielskie;
liście laurowe;
gęsta kwaśna śmietana;
maka pszenna;
sól, pieprz;
Zupa na cielęcinie przepis
Mięso musi być z kością, a warzyw naprawdę sporo. Kości „puszczą kleik”, delikatne mięso będzie uzupełnieniem zupy, a warzywa smakiem i dopełnieniem. Cudo. Seler, marchewkę, pietruszkę umyj i obierz. Mięsa jest sporo, warzyw na wywar również niech nie brakuje. Cebulę obierz i opal nad ogniem, a ziarna pieprzu, ziele angielskie i sól gruboziarnistą utrzyj w moździerzu.
Mięso i kości dobrze umyj, włóż do garnka i zalej wodą, aby ledwie je przykryła. Gdy woda zawrze usuń szumowiny i włóż jarzynę, utarte przyprawy oraz liście laurowe. Gotuj mięso około 1,5 godziny (do miękkości) na wolnym ogniu.
Podczas gdy mięso się gotuje przygotuj warzywa, które stanowić będą o treści zupy. Brokuła podziel na różyczki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę i cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Gdy wywar cielęcy jest gotowy wyjmij mięso i pozostaw do przestygnięcia oraz usuń jarzynę. Wywar przecedź i wlej z powrotem do garnka.
Porada-> jeśli wywar jest zbyt tłusty możesz usunąć nadmiar tłuszczu znajdujący się na jego powierzchni
Zagotuj wywar i wrzuć do niego ziemniaki, a następnie wrzuć do wywaru również starte cukinię i marchewki. Na koniec wrzuć różyczki brokuła. Zagotuj, zmniejsz ogień pod garnkiem, przykryj go pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 10 minut.
Podczas gdy warzywa się gotują oddziel mięso od kości i pokrój je dość drobno. Mięsa będzie za dużo, aby w całości dodać je do zupy, więc możesz przygotować na jego bazie kolejny, inny obiad, albo zrobić galaretkę odlewając nieco wywaru.
Gdy warzywa są już „al dente” zdejmij garnek z ognia i miksuj blenderem zupę przez około 5-10 sekund. Wszystko zależy od tego, jak gładką zupę chcesz otrzymać. Ja lubię, aby warzywa zagęściły nieco zupę, ale żeby i ich część pozostała w całości. Ot taki mix. Wrzuć do garnka pokrojone mięso i zagotuj. Sprawdź, czy zupa na cielęcinie ma taką gęstość, jakiej oczekujesz.
W szklance rozpuść w odrobinie zimnej wody płaską łyżeczkę mąki, a następnie wlej do niej 2 łyżki śmietany. Dobrze zamieszaj, zahartuj 1-2 chochelkami gorącej zupy i wlej śmietanę do zupy.
Zupa na cielęcinie jest super zdrowa
Zupę zagotuj, dopraw do smaku w razie potrzeby, wyłącz gaz pod garnkiem. Na koniec posiekaj koperek i natkę pietruszki i wrzuć je do zupy. Odrobina ostrej chilli z pewności nie zepsuje smaku pysznej zupy na cielęcinie. Podaj na ciepło, na letnio, w południe, czy wieczorem. Smakuje zawsze wyśmienicie.
Wypróbuj znakomity przepis na cielęcina w sosie chrzanowym czyli pyszną klasykę kuchni polskiej.