Zupa na poniedziałek z kiełbasą i warzywami

Zupa na poniedziałek przygotowana z rosołu pozostałego z niedzielnego obiadu z dodatkiem kiełbasy, soczewicy i warzyw, doprawiona kwaśną śmietaną.

Zupa na poniedziałek to świetne rozwiązanie na szybki i prosty poweekendowy obiad. W lodówce zawsze zalega coś, co finalnie zwykle trafia niestety do kosza. To wielki błąd. W poniedziałek, albo nawet w niedzielny wieczór najlepiej wyjąć z lodówki wszystko, co jest zbędne. Często okazuje się, że można z tego stworzyć prawdziwy rarytas. Uwierz, że wyrzucanie jednego batata, czy nóżek od pieczarek to głupi pomysł. Gdy w zamrażalniku jest laska śląskiej kiełbasy i domowy bulion drobiowy, a w lodówce końcówki warzyw zupa z tego wyjdzie jak nic. Po co zatem wydawać pieniądze na „gotowca” w poniedziałek, skoro świetną zupę „z resztek” można przygotować w 30 minut.

Składniki

700 ml domowego bulionu drobiowego
2 grube kiełbasy parówkowe lub śląska
spora cebula
1 batat
grzyby Shimeji
marchewka
2 łodygi selera naciowego
50 gramów czarnej soczewicy
garść nóżek od pieczarek (opcja)
200 gramów liści szpinaku
sól, pieprz

Zupa na poniedziałek przepis

Nóżki pieczarek pokrój w plasterki, a z grzybów Shimeji odkrój korzonki.

W rondelku zagotuj wodę i wrzuć soczewicę. Gotuj do miękkości bez dodawania soli. Po ugotowaniu odcedź.

Warzywa pokrój w dowolne kawałki według własnego uznania. Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć wszystkie warzywa. Następnie smaż na niezbyt mocnym ogniu około 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Przełóż przesmażone warzywa do garnka z zagrzanym wywarem drobiowym. Od razu dodaj wszystkie grzyby. Suszony tymianek do grzybów pasuje wyśmienicie. Wsyp według własnego uznania. Jeśli zupa jest za gęsta dolej trochę gorącej wody. Następnie dodaj sól, pieprz i gotuj 10 minut.

Na suchą patelnię wrzuć pokrojoną w półplasterki kiełbasę (grube parówki) i smaż kilka minut, aby ładnie się zrumieniła.

Do kubka wsyp łyżeczkę mąki i rozpuść ją w odrobinie zimnej wody. Następnie dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany, wymieszaj, zahartuj 2 chochelkami gorącej zupy i wlej śmietanę do garnka. Dodaj do zupy na poniedziałek ugotowaną wcześniej czarną soczewicę. Dodaj również przesmażoną kiełbasę.

Wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć liście szpinaku, a następnie wsyp do zupy posiekaną natkę pietruszki. Co chyba oczywiste, możesz się taka zupą zajadać nie tylko w poniedziałek…


Przygotuj także przepis na pstrąg z piekarnika pieczonego z warzywami. Wyjątkowy smak ryby.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *