Zupa ostro kwaśna z krewetkami i kolendrą

Zupa ostro kwaśna przygotowana na bazie domowego bulionu z krewetkami i grzybami doprawiona na kwaśno, słono, słodko i ostro.

Zupa ostro kwaśna znana pod nazwą Tom Yum Kung to rewelacyjna tajska zupa. Jeśli już zakupisz podstawowe składniki używane w tajskiej kuchni i będziesz nimi dysponować w każdej chwili (każdy z nich posłuży do zrobienia co najmniej kilku zup) przygotowanie jakiejkolwiek zupy będzie trwało góra 10 minut. Dokładnie tak jest z tą jedną z najpopularniejszych tajskich zup. Pozostałe składniki również są interesujące, ale nie ma co ukrywać, dość trudne do zdobycia poza dużymi miastami. Jeśli jednak masz zacięcie i lubisz lub chcesz spróbować tajskiej kuchni to warto postarać się, zdobyć je i przygotować tę zupę, a także inne tajskie potrawy. Bo są przepyszne.

Składniki

kilka plastrów świeżego galangala;
2-3 tajskie papryczki;
2-3 łodygi trawy cytrynowej;
5-10 listków limonki kaffir;
2 małe pomidorki;
1 limonka;
2 szalotki;
dymka;
świeża kolendra;
sos rybny;
mleko;
1 łyżka pasty do zup Tom Yum;
500 ml domowego bulionu drobiowego;
10-20 krewetek według upodobań;
puszka grzybów słomkowych;

Zupa ostro kwaśna przepis

Przygotuj wszystkie składniki zupy, czyli kilka plastrów świeżego galangala, 2-3 tajskie papryczki, 2-3 łodygi trawy cytrynowej, 5-10 listków limonki kaffir (te składniki można kupić jako mrożoną paczuszkę w sklepie Kuchnie Świata), 2 małe pomidorki, limonkę, 2 szalotki, dymkę, kilka gałązek świeżej kolendry, 1 łyżkę sosu rybnego, 2 łyżki mleka, 1 łyżkę pasty do zup Tom Yum (również do kupienia w sklepie Kuchnie Świata), 1/2 litra bulionu drobiowego (jak go zrobić szukaj u mnie na stronie), 10-20 krewetek według upodobań, puszkę grzybów słomkowych (Kuchnie Świata).

Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj liście limonki kaffir, trawę cytrynową, galangal, świeżą kolendrę, przekrojone na pół szalotki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Gotuj zupę na wolnym ogniu około 5 minut. Dodaj przekrojone na pół grzyby słomkowe i krewetki, wrzuć papryczki chili. Gotuj zupę maksymalnie 2 minuty.

Zupa ostro kwaśna sposób podania

Teraz rzecz najważniejsza przy tajskich zupach, czyli doprawienie. Zdejmij garnek z zupą z ognia i dodaj sok z limonki, papryczki chili do smaku, sos rybny, pastę chili, mleko. Zupa ostro kwaśna z krewetkami (Tom Yum Kung) jest gotowa, kiedy dominuje smak ostry i kwaśny. Zupa powinna mieć zrównoważony smak, więc doprawiaj, aż taki smak uzyskasz.


Specjalnie dla Ciebie zupa galangalowa tajska z kurczakiem przepis oryginalny. Po prostu zupa Tom Kia Gai.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *