Zupa paprykowa według niniejszego przepisu wygląda jak czernina. To jednak całkowicie dwie różne zupy, zapewniam. Ta unikalna zupa paprykowa ma aromatyczny, dymny posmak i nadaje zupie absolutnie niepowtarzalnego smaku. Może zupa nie wygląda pięknie, ale uwierzcie, że smakuje wspaniale i niezwykle interesująco. Gorąco namawiam do wypróbowania nowych produktów, poznawania nowych smaków i kształtowania własnego gustu kulinarnego. Ta zupa powinna być nr 1 na Waszej liście. Polecam.
Składniki
1,5 litra domowego bulionu warzywnego;
2-3 papryczki pasilla;
2-3 pomidory;
2-4 ząbki czosnku;
1 mała cebula lub pół większej;
2-3 tortille kukurydziane;
1 dojrzałe, miękkie awokado;
gęsta, kwaśna śmietana;
1-2 limonki;
ser feta;
sól, pieprz;
Zupa paprykowa z tortillą
1. Przygotuj 2-3 papryczki pasilla – wyjmij strączki i pozbaw je nasion. W garnku zagrzej olej i wrzuć na 5-10 sekund papryki, aż się obsmażą i uwolnią wspaniały aromat. Od razu potem przełóż je do garnka z gorącą wodą na 10 minut.
2. W międzyczasie pokrój 2-3 pomidory w grube plastry, obierz i zgnieć 2-4 ząbki czosnku i pół cebuli – całość grilluj na patelni.
3. Grillowane warzywa oraz namoczoną paprykę przełóż do blendera. Dolej pół szklanki wody z moczenia papryk. Całość zmiskuj.
4. Pokrój tortille (najlepiej kukurydziane) na wąskie paski; rozgrzej patelnię, wlej trochę oleju i obsmaż tortille „na złoto”. Odłóż je na bok.
5. Zmiksowane warzywa wyłóż na patelnię i smaż 2-3 minuty.
6. Dolej 1,5 litra bulionu warzywnego, dodaj sól i pieprz do smaku; gotuj zupę na wolnym ogniu przez 10 minut.
Zupa paprykowa sposób podania
W międzyczasie pokrój w kostkę obrane avocado i ser feta. Przygotuj kwaśną śmietanę i limonki. Nalej zupę do misek, dodaj smażone tortille, ser feta, awokado, świeże listki kolendry. Wyciśnij do zupy sok z limonki do smaku.
Koniecznie wypróbuj także <<papryka faszerowana kurczakiem i kaszą>>.