Zupa pasterska to kolejna perełka kuchni węgierskiej. Kocham kuchnię węgierską, to wiecie. Oczywiście jedzenie „po węgiersku” na co dzień może (ale przecież nie musi) wiązać się z przybraniem na wadze, bo kuchnia ta lekką nie jest. Ale ten smak, to połączenie słoniny i papryki, te proste, ale aromatyczne i szczere dania. Dzisiaj przepis na pożywną (a jakże) węgierską zupę pasterską. Klnę się, że proste składniki użyte do jej przygotowania nadają zupie niepowtarzalnego smaku. Zdecydowanie zalecam spróbować, bo zupa pasterska z Węgier jest wyjątkowa w smaku.
Składniki
200 gramów debreczynek lub innych kiełbasek paprykowanych;
4 ziemniaki;
1 cebula;
50 gramów słoniny (najlepiej z mangalicy);
1 duży pomidor;
2 nieduże różnokolorowe, świeże papryki;
makaron zacierka;
mielona, słodka papryka;
Zupa pasterska przepis
Kiełbaski pokrój w ćwiartki (pozostaw kilka plastrów kiełbasek w całości, później je przesmaż „na rumiano” i odłóż na bok, na koniec świetnie udekorują zupę tuż przed jej podaniem). Słoninę pokrój w drobną kosteczkę, pomidora sparz wrzątkiem obierz ze skórki i pokrój również w drobną kostkę.
Świeże papryki (zielona i żółta będą wspaniale współgrać kolorystycznie w zupie) umyj, pozbaw nasion i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w drobną kosteczkę. Podobnie ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.
Na patelnię wrzuć słoninę. Smaż na niezbyt mocnym ogniu, aby nieco się wytopiła. Następnie wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż wszystko na średnim ogniu, aż kiełbasa się trochę zrumieni. Wrzuć cebulę i smaż wszystko, aż kiełbasa się dobrze zrumieni, a cebula przesmaży. Zupa pasterska ma już bazę.
Dorzuć na patelnię ziemniaki, dobrze, ale delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i smaż kilka minut, aż ziemniaki zaabsorbują aromaty z patelni. Zdejmij patelnię z gazu i wsyp 1 lub 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki.
Wymieszaj zawartość patelni. Gdy papryka pokryje wszystkie składniki równomiernie postaw patelnię z powrotem na gaz. Wlej tyle wrzącej wody, aby ledwie przykryła składniki na patelni.
Wymieszaj i przelej zawartość patelni do garnka, a następnie dodaj pokrojoną świeżą paprykę i pomidora (jeżeli masz odpowiednią patelnię możesz zupę „wykończyć” właśnie w nim bez konieczności przelewania do garnka). Dolej jeszcze trochę wrzątku, by uzyskać konsystencję zupy zbliżoną do pożądanej pamiętając, że dodasz jeszcze do zupy zacierkę. Gotuj zupę pasterską maksymalnie 10 minut od momentu, aż zupa zawrze.
Zupa pasterska sposób podania
Gdy zupa pasterska jest gotowa dodaj do niej ugotowaną zacierkę w pożądanej ilości, a następnie zamieszaj zupę. Wlej zupę do misek i udekoruj ją plastrami przesmażonej kiełbasy i natką pietruszki.
Spróbuj również oryginalny przepis na węgierskie leczo. Dowiedz się, jak świetnie smakuje prawdziwa zupa gulaszowa węgierska. Taka klasyczna, bez udziwnień.