Zupa pieczarkowa z koprem włoskim i zacierką

Zupa pieczarkowa z dodatkiem pieczarek i suszonego tymianku, a także ze startymi warzywami, z koprem włoskim i zacierką doprawiona kwaśną śmietaną.

Zupa pieczarkowa z koprem włoskim to zupełnie inna bajka, aniżeli tradycyjna zupa pieczarkowa. Jasne, możesz zrobić zwykłą zupę pieczarkową, ale zawsze warto uprzednio otworzyć swoją lodówkę na oścież. Możesz tam znaleźć na przykład koper włoski i parę innych warzyw, które leżą odłogiem w samotności zapychając od dłuższego czasu kąty lodówki. Pora im ulżyć. Mając taki arsenał wystarczy, że ruszysz głową i okaże się, że możesz ugotować coś znacznie ciekawszego, bogatszego w smaku i lepszego, niż zwykła zupa pieczarkowa. Uwolnij swój umysł od sztampowego myślenia.

Składniki

1,5 litra domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego;
500 gramów pieczarek;
200 gramów fenkuła;
nieduża marchewka;
pietruszka;
kawałek cukinii;
duża cebula;
suszony tymianek;
3 garści makaronu zacierka;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Zupa pieczarkowa z koprem włoskim przepis

Koper włoski (fenkuł) pokrój w drobną kostkę. Podobnym sposobem potraktuj cebulę. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i wrzuć koper włoski oraz cebulę i przesmaż je na złoto. Do przesmażonych warzyw wrzuć pieczarki. Dodaj sól i pieprz. Suszony tymianek znakomicie podkreśli smak grzybów, więc również go dodaj według uznania. Smaż warzywa, aż pieczarki lekko zrumienią się, a następnie przełóż je z patelni do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj zupę na wolnym ogniu 15 minut.

Marchewkę, pietruszkę i cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki i wrzuć do zupy. Dolej bulionu lub wody jeśli zupa jest za gęsta. Gotuj kolejne 10 minut, a następnie wrzuć makaron zacierkę i gotuj kolejne kilka minut, aż zacierka będzie gotowa.

Zupa pieczarkowa z koprem sposób podania

W szklance rozpuść w odrobinie zimnej wody łyżeczkę mąki, a następnie dodaj 2 łyżki śmietany i dobrze rozmieszaj. Zahartuj śmietanę chochelką zupy, dobrze wymieszaj i wlej do garnka z zupą. Zupę podawaj doprawioną natką kopru włoskiego, czyli fenkuła.


Oto zupa pieczarkowa przepis najprostszy z możliwych gwarantujący jednak pełnię smaku. Poznaj także ciekawy przepis na  risotto z kiełbasą fenkułem i grzybami. Absolutna rewelacja, musisz koniecznie spróbować!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *