Zupa pieczarkowa z ziemniakami na warzywach

Zupa pieczarkowa na domowym bulionie jarzynowym z dodatkiem brązowych pieczarek i ziemniaków doprawiona kwaśną śmietaną.

Zupa pieczarkowa w podstawowej wersji to dowód na to, że im prostsze danie, tym lepsze. W większości przypadków zapewne tak jest. Moja zupa pieczarkowa jest tak prosta, że czasem zastanawiam się, czy w ogóle warto przepis przekazywać na forum publicznym. Potraktuj go zatem jako przypomnienie, że zupa pieczarkowa wciąż istnieje (jeśli dawno nie jadłeś to jest najlepszy moment, żeby sobie o niej przypomnieć). Jedna rada. Użyj brązowych pieczarek, a smak zupy będzie wyjątkowy, ponieważ są one bardziej aromatyczne od tych zwykłych.

Składniki

około 1,5 litra domowego wywaru jarzynowego;
600 gramów brązowych pieczarek;
kilka ziemniaków;
1 marchewka;
1 duża cebula;
natka pietruszki;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Prosta zupa pieczarkowa przepis

Dobry wywar warzywny lub drobiowy to podstawa każdej porządnej zupy. Bezwzględnie warto ZAWSZE używać wcześniej przygotowanego wywaru we własnej kuchni (zobacz <<przepis na wywar warzywny>>).

Bazą tej prostej zupy są oczywiście pieczarki. Potrzebne będzie około 600 gramów, najlepiej tych brązowych, które są bardziej aromatyczne od tych tradycyjnych. Możesz oczywiście zrobić mix jednych i drugich. Po oczyszczeniu pieczarki pokrój na kawałki, ćwiartki lub plasterki, jak lubisz. Jedną dużą cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przesmaż na niewielkiej ilości oliwy, aby się zeszkliła. Następnie do zeszklonej cebuli wrzuć pokrojone pieczarki, całość lekko posól, popieprz i smaż około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Przygotuj pęczek natki pietruszki, obierz kilka ziemniaków i pokrój je w niedużą kostkę i ugotuj (nie rozgotuj, 7 minut powinno wystarczyć).

Do garnka z 1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego zetrzyj na dużych oczkach tarki jedną marchewkę i wrzuć przesmażone pieczarki. Gotuj zupę 20-25 minut.

Zupa pieczarkowa sposób podania

Do zupy wrzuć garść posiekanej natki pietruszki, a następnie ugotowane ziemniaki. Dopraw ją w miarę potrzeby (sól, pieprz). W szklance rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody łyżkę mąki, dodaj jedną kopiatą łyżkę kwaśnej 18 % śmietany, wymieszaj, zahartuj zupą i wlej do garnka. Gotuj 2 minuty. Zupa pieczarkowa jest gotowa.


Wypróbuj również mój <<przepis na pieczarki faszerowane>> podane w aromatycznym sosie śmietanowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *