Zupa pieczarkowa ze szpinakiem to moja propozycja na szybką i lekką zupę, która mimo, że „nie wygląda” to jednak smakuje naprawdę dobrze. Pomysł na taką zupę powstał w trakcie zakupów spożywczych, ponieważ miałam ochotę i na szpinak i na pieczarki. Najlepszym zaś sposobem na połączenie tych pysznych składników była właśnie zupa. A domowy bulion jako baza do takiej zupy już w lodówce czekał. Zapraszam do wypróbowania tej nieoczywistej zupy, której smak zachwyca a prostota przygotowania powala.
Składniki
500 gramów pieczarek
300 gramów świeżego szpinaku
1 mała cebula
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
1 jajko
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem przepis
Pieczarki obierz lub dobrze wypłucz i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, a następnie drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodaj do nich posiekaną cebulę, a potem zeszklij ją smażąc na wolnym ogniu. Gdy cebula się zeszkli dodaj do niej pokrojone pieczarki. Posól pieczarki i solidnie posyp świeżo zmielonym pieprzem, aby nabrały charakteru. Smaż pieczarki do momentu aż staną się złotobrązowe.
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem sposób przygotowania
Podczas gdy pieczarki się smażą zagotuj w garnku domowy bulion, a także dobrze opłucz świeże liście szpinaku.
Przesmażone pieczarki dodaj do gotującego się bulionu i gotuj je około 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy pieczarkowej posiekany szpinak i gotuj razem około 2 minut. Tyle czasu wystarczy aby szpinak zmiękł. Na koniec posiekaj drobno koperek i natkę pietruszki, a następnie dodaj świeże zioła do zupy.
Jak przygotować „lane ciasto” do zupy
Teraz pora na dodanie do zupy jajka. Nie chodzi nam o to, aby jajko zagęściło nam zupę. Chcemy, aby z jajka stworzyć coś w rodzaju lanych klusek. Jak to zrobić? Najpierw wbij jajko do szklanki, a następnie lekko je posól i dobrze rozbełtaj widelcem, tak aby utworzyła się jednolita masa. Uzyskaną masę jajeczną wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się cały czas mieszając zupę jednocześnie. W taki właśnie sposób uzyskasz „lane ciasto” z jajka, czyli innymi słowy „lane kluski”.
Ni pozostało nam już nic innego, jak tylko gotuj zupę pieczarkową ze szpinakiem nie więcej niż minutę. Na koniec dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, jeżeli okaże się to konieczne. Zupę pieczarkową ze szpinakiem podawaj z kromką ulubionego pieczywa.
Wypróbuj również super przepis na spanakorizo ryż ze szpinakiem rodem ze słonecznej Grecji. Prawdziwa petarda smakowa!