Zupa porowa z soczewicą groszkiem i chilli

Zupa porowa na wywarze drobiowym przyrządzona z soczewicą i porem przesmażonym na maśle oraz z zielonym groszkiem.

Zupa porowa z soczewicą to mój kolejny przepis na to, by „przełamać się” i przekonać do soczewicy. Lubimy groch, dlaczego zatem pokrewna soczewica traktowana jest po macoszemu? Zwłaszcza, że do wyboru mamy soczewicę czerwoną, żółtą, zieloną, brązową, a każda ma nieco inną strukturę i pasuje do innych dań. Moja zupa porowa z soczewicą to połączenie słodyczy pora, delikatnej nuty masła i charakterystycznego smaku zielonego groszku. Całość, choć może nie wygląda zbyt zachęcająco, robi naprawdę duże wrażenie smakowe. Spróbuj, a przekonasz się o tym.

Składniki

około 1,5 litra bulionu drobiowego;
200 gramów zielonej lub brązowej soczewicy;
1 duży por;
1 ząbek czosnku;
natka pietruszki;
1 czerwona papryczka chilli;
150 gramów zielonego groszku;
cytryna lub limonka.
łyżka masła;
1 łyżeczka suszonego tymianku;
łyżeczka suszonego cząbru;
sól, pieprz;

Zupa porowa z soczewicą przepis

Bulion drobiowy jest bazą tej zupy. Oczywiście bez dwóch zdań najlepszy domowy, będziesz go potrzebować około 1,5 litra. Pora umyj i pokrój w półplasterki. Z natki pietruszki odkrój łodyżki i posiekaj je drobno. Ząbek czosnku obierz i posiekaj drobno, jeden wystarczy, ale dobrze, aby był dość duży. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć posiekanego pora i czosnek. Po 2 minutach smażenia dodaj łyżkę masła. Smaż pora z czosnkiem około 7 minut na średnim ogniu, aż nieco zmięknie.

W garnku zagrzej 1,2 litra bulionu drobiowego, wrzuć do niego przesmażonego pora z czosnkiem. Do zupy dodaj także przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Zupę przypraw 1 łyżeczką suszonego tymianku i 1 łyżeczką suszonego cząbru. Gotuj zupę około 20 minut w zależności od tego, ile czasu „potrzebuje” Twoja soczewica (sprawdź na opakowaniu). Doprowadź ją do stanu „al dente” uzupełniając zupę w miarę potrzeby wrzątkiem (w niewielkiej ilości).

Gdy soczewica jest „al dente” wrzuć do niej zamrożony groszek. Gotuj zupę kolejne 10 minut, w razie potrzeby dolej odrobinę pozostałego bulionu, jeśli zupa stanie się zbyt gęsta. Gdy soczewica i groszek są miękkie dodaj listki natki pietruszki. W miarę potrzeby dopraw zupę solą, pieprzem i ewentualnie tymiankiem i cząbrem. Skrop sokiem z cytryny lub limonki według własnego smaku.

Zupa porowa z soczewica sposób podania

Zdejmij zupę z gazu i zmiksuj ją tak, aby część składników pozostała w całości, a część zagęściła zupę. Znakomicie smakuje z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu, natką pietruszki i ostrą papryczką chilli.


Oto przepis na pory z sosiem winegret prosto z Francji. Dowiedz się również, jak genialnie smakuje zielona zupa.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *