Zupa porowa z ziemniakami i grzankami na maśle

Zupa porowa przygotowana z krojonych i przesmażonych na maśle porów z dodatkiem ziemniaków i mleka, zmiksowana i podawana z grzankami.

Zupa porowa jest dosyć popularną zupą w kuchni francuskiej. Podduszone pory i mleko nadają tej zupie łagodności i wspaniałego słodkiego smaku, ziemniaki czynią ją zaś bardziej pożywną. Pikanterii dodaje jej biały pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa. Zarówno pory, jak i grzanki do tej zupy koniecznie trzeba podsmażać na maśle. Oliwa lub inne oleje zwyczajnie nie nadadzą im tego charakterystycznego smaku. W końcu zupa porowa to zupa francuska (zwana również „zupa babską”), a we Francji masło to przecież podstawa kuchni.

Składniki

3 duże pory;
4-5 ziemniaków;
szklanka mleka;
bagietka na grzanki;
gałka muszkatołowa;
biały pieprz
masło (najlepiej klarowane);
sól;

Zupa porowa z ziemniakami przepis

Przygotuj wszystkie składniki, czyli 3 duże pory, 4 lub 5 ziemniaków, szklankę mleka, bagietkę na grzanki (porządną, nie taką „napompowaną”), gałkę muszkatołową, biały pieprz, a także masło (najlepiej klarowane). Ziemniaki obierz i pokrój w dość drobną kostkę, pozostaw je w wodzie do czasu ich użycia. Pory pozbaw zielonych części, przekrój wzdłuż do połowy grubości, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie półplasterki.

W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego, a następnie wrzuć pokrojone pory. Smaż 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlej na patelnię szklankę wrzącej wody, zmniejsz ogień, przykryj naczynie i duś pory 10 minut. Podduszone pory przełóż do garnka, dolej 1200 ml wrzącej wody oraz szklankę mleka. Dopraw solą, sporą ilości białego pieprzu, a także świeżo startą gałką muszkatołową. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu 5 minut.

Podczas gdy zupa się gotuje przygotuj grzanki. W tym celu na patelni rozpuść masło klarowane i rozłóż pokrojoną na kromki bagietkę. Smaż na wolnym ogniu z obu stron przez kilka minut.

Zupa porowa z ziemniakami sposób podania

Do zupy wrzuć ziemniaki. Gotuj zupę max 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dopraw solą i jeszcze ewentualnie białym pieprzem i gałką muszkatołową. Idealnie smakuje podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli wolisz możesz przed podaniem zupę zmiksować.


Poznaj <<przepis na wieprzowinę duszoną z porami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *