Zupa rybaka z doradą oraz warzywami

Zupa rybaka przygotowana na bazie wywaru rybnego podawana z warzywami i świeżą doradą.

Zupa rybaka to moja odpowiedź na wszelkie zupy rybne, z jakimi mamy do czynienia. Ta zupa rybaka łączy wszystko, co uwielbiam. Bo jest i świeża ryba, są też warzywa. Do tego jest pyszny, lekko cytrynowy wywar przygotowany na bazie krewetek. Przyrządzenie zupy jest bajecznie proste, wiec bez trudu ją przygotujesz. Bez wątpienia użycie dorady do zupy jest nieco zaskakujące. Uwierz jednak, że dorada jest tak smaczną rybą, że sprawdza się nie tylko na ruszcie. W mojej zupie rybaka oddaje pełnię swojego smaku.

Składniki

1 duża świeża dorada
domowy wywar rybny
1 duży pomidor
cukinia
1-2 ziemniaki sałatkowe
1 marchewka
2 cytryny
suszone oregano
sól, pieprz

Zupa rybaka z doradą przepis

Bulion rybny do przyrządzenia zupy rybnej to rzecz oczywista. Możesz go przygotować wcześniej i trzymać zamrożony (zobacz przepis na bulion rybny ze świeżych ryb). Możesz użyć również wywaru rybnego np. z krewetek, tak jak ja w tym przypadku. Wystarczy że podsmażysz głowy krewetek i skorupki na oliwie, a następnie zalejesz wywarem jarzynowym i pogotujesz 15 minut. W ostateczności do przygotowania mojej zupy rybaka możesz użyć bulionu jarzynowego.

Przygotuj wywar rybny na zupę

Do wywaru rybnego wrzuć pokrojone lub starte na grubych oczach tarki pomidory, następnie dodaj suszone oregano i dopraw do smaku. Gotuj całość 15 minut na wolnym ogniu. Gdy wywar rybny jest gotowy przecedź go przez sito i odstaw na bok.

Podczas gdy wywar się gotuje obierz ziemniaki i pokrój je w talarki, marchewkę pokrój  w cienkie plastry, a cukinię w słupki.

Przesmaż doradę z dodatkami

Rybę umyj, osusz dobrze ręcznikami papierowymi, natnij nożem w poprzek i posól. Do wnętrza dorady włóż pokrojoną w cząstki cytrynę. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i włóż rybę. Następnie smaż doradę z dwóch stron łącznie kilka minut. Ryba musi pozostać niedosmażona. Wyjmij rybę z patelni i odłóż na talerz. Wrzuć na patelnię pokrojone warzywa. Dodaj sól, pieprz i sok z wyciśniętej cytryny.

Porada-> dorada powinna być na tym etapie jedynie wstępnie podsmażona.

Smaż warzywa 2- 3 minuty, aż lekko „przełamią” kolor. Wlej do warzyw na patelni wywar rybny. Następnie zmniejsz gaz do minimum, przykryj patelnię pokrywką i duś warzywa 10-15 minut. Połóż na wierzchu warzyw przesmażoną wcześniej doradę, ponownie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz gaz do minimum i duś wszystko 5 minut.

Zupa rybaka sposób przygotowania

Zupa rybaka jest już właściwie gotowa. Pozostaje jedynie (w razie konieczności) odparowanie nadmiaru płynu, ale to spawa czysto indywidualna. Jeżeli chcesz zmniejszyć ilość płynu wyjmij rybę i odstaw na talerz, a pod patelnią podkręć gaz do maksimum. Zupa będzie gotowa, gdy uzyskasz pożądaną ilość płynu. Im więcej zredukujesz zupę, tym bardziej intensywny będzie jej smak.

Sposób podania

Oddziel mięso dorady od ości i kręgosłupa i połóż na wierzchu na warzywach na patelni. Trzymaj pod przykryciem do czasu konsumpcji. Podawaj od razu z kawałkami ryby oraz cząstkami cytryny posypane natką pietruszki. Koniecznie z kromką świeżego pieczywa.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *