Zupa rybna warzywami gotowanymi zagęszczana

Zupa rybna przygotowana na domowym bulionie rybnym z dodatkiem przesmażonych warzyw podana z kawałkami dorsza i łososia.

Zupa rybna może smakować wybornie, tylko trzeba wiedzieć dokładnie, jak ją zrobić. Przez długi czas eksperymentowałem, szukałem i doskonaliłem przepis, aby moja zupa rybna była, jak należy, ale wciąż to nie było to. W końcu udało się. Przedstawiam przepis kompletny, na podstawie którego zrobisz zupę rybną, która powinna Ci bardzo smakować. Wierzę w to i namawiam do jej przyrządzenia. Zupę rybną można przyrządzić w formie czystego bulionu z kawałkami ryby, ale również częściowo zmiksować składniki, taką ja preferuję. Odrobina świeżego chilli i koperku dodatkowo podkreśli jej smak.

Składniki

1200 ml domowego bulionu rybnego;
300 gramów polędwicy z dorsza;
300 gramów łososia bez skóry;
500 gramów ziemniaków;
1 marchewka;
1 cebula;
kawałek selera korzeniowego;
2 łodygi selera naciowego;
1 czerwona papryczka chilli;
gęsta, kwaśna śmietana;
masło klarowane;
sól, pieprz;

Zupa rybna przepis

Oprócz ryby i bulionu rybnego potrzebne będą warzywa: około 500 gramów obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, jedna marchewka, jedna cebula, a także trochę selera wraz z nacią. Marchewkę, korzeń selera i cebulę pokrój w kosteczkę. Dodatkowo pokrój 2 łodygi selera naciowego. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) plus posiekaną drobno papryczkę chili. Smaż wszystko na wolnym ogniu przez około 8 minut.

W garnku zagrzej około 1,2 litra wywaru rybnego (przepis na bulion rybny), a następnie przełóż do niego zawartość patelni oraz ziemniaki. Gotuj zupę na wolnym ogniu 10 minut.

Przygotuj 300 gramów polędwicy z dorsza i tyle samo łososia. Pokrój ryby w grubą kostkę, a następnie wrzuć większość ryb (tak około 2/3) do zupy i gotuj 3 minuty. Zmiksuj częściowo zupę blenderem, ważne aby pozostawić część składników w całości. Te zmiksowane wspaniale zagęszczą zupę.

Zupa rybna propozycja podania

Dodaj do zupy pozostałą rybę pokrojoną w kostkę i gotuj jeszcze 3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do osobnej miski wlej 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, a następnie zahartuj ją niewielką ilością zupy. Przelej śmietanę do zupy i zagotuj ją. Wyłącz gaz. Zupa rybna jest gotowa. Wymaga przed podaniem świeżego koperku i papryczki chilli.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *