Zupa rybna z krewetkami i mieloną papryką

Zupa rybna na bazie domowego wywaru z krewetek z dodatkiem startych warzyw oraz z krewetkami i kawałkami dorsza.

Zupa rybna z krewetkami to jedynie „pół prawdy” o zupie, na którą przepis prezentuję w tym poście. Krewetki owszem, w niej są, ale ważniejszym jest, że między innymi na nich przygotowany został wywar rybny, który posłużył do przyrządzenia tej właśnie zupy. Jest również świeży dorsz, są warzywa, w tym por, który nadał zupie słodkawego posmaku. Ale przede wszystkim jest mnóstwo, całe mnóstwo mojej ukochanej słodkiej, mielonej papryki. Dyskusyjną pozostaje sprawa miksowania, bądź nie zupy przed jej wykończeniem. Poza dyskusją jest jednak jej smak. Zresztą, przekonaj się.

Składniki

elementy ryby na wywar lub gotowy wywar rybny;
duża garść surowych krewetek;
200 gramów polędwicy z dorsza;
kawałek marchewki;
kawałek selera;
mały por;
kilka kawałków topinambura;
gęsta, kwaśna śmietana;
słodka mielona papryka;
ostra mielona papryka;
sól, pieprz;

Zupa rybna z krewetkami przepis

Wywar rybny musi być oczywiście domowy i nie byle jaki (poznaj <<przepis na wywar rybny z krewetkami>>). Alternatywnie możesz zdobyć elementy ryby (głowa, ogon, kręgosłup) i przygotować wywar właśnie teraz.

Obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki trochę marchewki i selera. Odkrój jasnozielone części pora, umyj, osusz i posiekaj w półkrążki. Obierz topinambura i pokrój w mniejsze kawałki. Doda on ciekawego smaku zupie i nieco ją zagęści, ponieważ się rozgotuje. Dorsza pokrój w dużą kostkę, krewetki ugotuj w wywarze rybnym, obierz i odstaw na bok z dorszem. Do wywaru rybnego wrzuć topinambura i gotuj go 10 minut.

POdczas gdy topinambur się gotuje przesmaż na patelni na niedużej ilości tłuszczu marchew, selera i pora. Przesmażone warzywa dodaj do zupy. Pogotuj zupę 5 minut, po czym zdejmij ją z gazu. Ja lubię w tym momencie zupę nieco zmiksować, aby ją lekko zagęścić. Nie musisz tego robić, ale równie dobrze możesz ją zmiksować całkowicie do uzyskania konsystencji kremu. Twoja kuchnia, Twój wybór. Do szklanki włóż 2 łyżki śmietany, zahartuj ją zupą i wlej do garnka. Dopraw zupę solą, ostrą mieloną papryką, a przede wszystkim wielką ilością słodkiej mielonej papryki. Zagotuj zupę.

Zupa rybna z krewetkami sposób podania

Wyłącz gaz pod garnkiem z zupą, a następnie wrzuć do niej krewetki. Wrzuć do zupy również kawałki dorsza. Zupa rybna z krewetkami jest gotowa. Odczekaj kilka minut, aż ryba „dojdzie” w zupie. Winna zostać podana zaraz po jej ugotowaniu. Ciepła, z jędrnymi kawałkami ryby i miękkimi, lecz nie rozgotowanymi ale i nie twardymi krewetkami. Klasa.


Oto <<zupa rybna z warzywami przepis>> wielokrotnie sprawdzony i lubiany nawet przez maluchy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *