Zupa rybna z łososiem w tajskim stylu

Zupa rybna z łososiem jest łatwa i szybka do przyrządzenia, o ile dysponujesz wcześniej przygotowanym wywarem rybnym.

Zupa rybna z łososiem jest łatwa i szybka do przyrządzenia, o ile dysponujesz wcześniej przygotowanym wywarem rybnym. Na przednówku warzyw nie ma za wiele, dlatego z powodzeniem możesz użyć w mojej zupie rybnej warzyw mrożonych. Też dadzą radę. Zupa doprawiona jest w sposób szczególny, a podkręca ją i nada jej niepowtarzalnego smaku świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Dla uzupełnienia do zupy możesz wrzucić kilka krewetek. Całość smakuje naprawdę świetnie.

Składniki

1,3 litra domowego wywaru rybnego;
250 gramów surowego łososia bez skóry;
10 sztuk ugotowanych, obranych krewetek;
opakowanie mrożonek „zupa kalafiorowa”;
1 opakowanie mrożonek „9 składników”;
100 ml mleczka kokosowego;
pęczek świeżej kolendry;
czerwona ostra papryczka chilli;
limonka lub cytryna;
sos rybny;

Zupa rybna z łososiem po tajsku przepis

Dowiedz się, jak zdobyć dobrej jakości niedrogiego łososia i naucz się jak filetować rybę). Oczywiście zamiast warzyw mrożonych (dowolnych zresztą) możesz użyć świeżych według własnego uznania. Zagotuj w garnku domowy wywar bulion rybny. Jest niesamowicie pyszny, a zupa na nim przygotowana będzie niepowtarzalna. Następnie do wywaru wrzuć mrożone warzywa i gotuj je 10 minut.

Podczas gdy warzywa się gotują pokrój łososia w kostkę według własnego uznania i przygotuj pozostałe składniki.

Gdy warzywa już są gotowe zblenduj je króciutko tak, aby tylko część z nich zmiksować. Pozostałe niech zostaną w całości. Dzięki temu zupa nieco się zagęści i nabierze jeszcze lepszego smaku. Wlej do zupy rybnej z łososiem mleczko kokosowe, zagotuj zupę, a następnie zdejmij ją z gazu. Zupa jest właściwie gotowa, trzeba ją tylko wykończyć. Dodaj do zupy posiekaną świeżą kolendrę, a następnie wciśnij sok z cytryny do smaku. Dopraw także zupę sosem rybnym według uznania. Wrzuć nieco posiekanej czerwonej ostrej papryczki chilli.

Zupa rybna z łososiem sposób podania

Na koniec wrzuć krewetki i pokrojonego w kawałki łososia. W końcu to zupa rybna z łososiem. Zamieszaj delikatnie zupę i pozostaw na kilka minut, aż krewetki się zagrzeją, a ryba zetnie. Nie ma potrzeby dania gotować, bowiem w gorącej zupie ryba dojdzie jak należy i nie będzie przesuszona. Podawaj posypaną świeżą kolendrą, papryczką chilli i skropioną dodatkowo mleczkiem kokosowym.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *