Zupa szparagowa na wywarze drobiowym

Zupa szparagowa przygotowana na wywarze drobiowym z dodatkiem szparagów, warzyw korzeniowych i ziemniaka doprawiona słodką śmietanką i zmiksowana.

Zupa szparagowa zwykle kojarzona jest z zupą kremem. Ta gęsta, aksamitna i gładka polewka o delikatnym, aczkolwiek wykwintnym smaku jest pożądana w szczycie sezonu szparagowego, czyli późną wiosną i wczesnym latem. Moja zupa szparagowa powstała ze szparagów zamrożonych pod koniec sezonu szparagowego. Z takich szparagów nie ma mowy, aby przygotować wysublimowaną zupę, jednak nie należy załamywać rąk. W niniejszym przepisie pokazuję, jak wykorzystać pozostałe po sezonie szparagi i ewentualnie ich zdrewniałe końcówki. Zwłaszcza, gdy macie również zbędne kawałki kurczaka.

Składniki

1 – 2 małe kawałki kurczaka;
marchewka, pietruszka, seler;
ziele angielskie, liść laurowy;
duży pęczek zielonych szparagów;
dwie garści zdrewniałych końcówek szparagów;
1 duży ziemniak;
gałka muszkatołowa;
100 ml słodkiej śmietanki;
cytryna;
sól, pieprz;

Zupa szparagowa przepis

1. Przygotuj wszystkie składniki. W moim przepisie użyłem pęczka zielonych szparagów oraz dwie spore garści odciętych, zdrewniałych końcówek zielonych szparagów (sprawdź <<przepis na szparagi z octem balsamicznym>>). Do przygotowania wywaru użyłem mrożonych końcówek kurzych skrzydełek, które odciąłem kiedyś tam ze skrzydełek przeznaczonych do pieczenia. Jak widzisz moja zupa szparagowa jest przygotowana właściwie „na resztkach”.

2. Skrzydełka z kurczaka umyj i włóż do garnka. Dodaj zdrewniałe koncówki szparagów (również te odcięte z pęczka szparagów). Wlej około 1,5 litra wody i nastaw do zagotowania.

3. Przygotuj marchewkę, pietruszkę, seler.

4. Wywar drobiowy należy dobrze przyprawić. Przygotuj w tym celu 1 łyżeczkę kolorowego pieprzu ziarnistego, 1 łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i listek laurowy. Gdy woda w garnku zawrze usuń szumowiny, wrzuć jarzynę i zmiażdżone w moździerzu przyprawy. Gotuj wywar drobiowy około 45 minut na wolnym ogniu.

5. Ziemniaka obierz i pokrój w niedużą kostkę, szparagi pokrój w małe kawałki.

6. Gdy wywar drobiowy jest gotowy przecedź go. Jeżeli na Twoich elementach z kurczaka jest mięso możesz je dodać do zupy już na talerzu.

7. Do czystego wywaru wrzuć pokrojone zielone szparagi. Wrzuć do garnka również pokrojonego w kostkę ziemniaka i wciśnij sok z połowy cytryny.

8. Dopraw zupę solą i pieprzem, jeżeli potrzeba. Zetrzyj do niej również sporo gałki muszkatołowej. Następnie gotuj zupę 10-15 minut na wolnym ogniu.

9. Gdy zupa jest ugotowana wlej do niej 80-100 ml słodkiej 30% śmietanki. Ilość śmietanki zależy od Ciebie – słodycz śmietanki ma zrównoważyć kwaśność zupy, której nabrała od soku z cytryny.

Zupa szparagowa sposób podania

Zagotuj zupę, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem. Zmiksuj zupę dokładnie blenderem. Jej konsystencja powinna być pomiędzy zupą kremem, a tradycyjną zupą. Na pewno nie ma to być gęsty krem, raczej ledwie zagęszczona warzywami zupa. Jeżeli będziesz trzymać się moich proporcji z pewności uzyskasz właściwą konsystencję.

Świetnie smakuje podana np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami (dowiedz się, jak zrobić <<zupa krem z kalafiora z grzankami>>). Niezłym pomysłem jest skropienie zupy odrobiną ostrego sosu i posypanie np. mielonym ostropestem lub siemieniem lnianym.

Rekomendowane przepisy